Recenzia na Žlutý Melón - aké sú výhody a nevýhody?

24.01.2022 10:17

Žlutý melón - P2P pôžičky - investujte do nich. Ľudia si požičiavajú navzájom, presne na tomto systéme rastú platformy P2P doslova ako huby po daždi. Poznáte tiež nejaké mená? Samozrejme, že sa ponúka napríklad Zonky, ale v slovenskom prostredí je hlavnou témou Žltý melón. Založený bol už v roku 2012, ponúka prívetivé online prostredie, ktoré sľubuje vybavenie žiadosti o pôžičku alebo investíciu bez potreby osobných stretnutí. Žltý melón, ako je web nazývaný vo svojej domovine, ponúka tri jazykové mutácie, konkrétne českú, anglickú a slovenskú.

 

Čo ešte môžeme o ňom povedať? V čom tkvie atraktívnosť jeho ponuky pre súkromných investorov?

 

V tejto recenzii sa podrobnejšie pozrieme na túto platformu P2P. Povieme si, čo je Žltý melón, aká je minimálna suma, ktorú môžete investovať, aké je ročné zhodnotenie investície, aké sú poplatky a potenciálne riziká investícií a naopak, aké výhody ponúka portál.

 

Prečo investovať so Žltým melónom?

Homepage stránky zltymelon.sk.

Môžete si vybrať zo štyroch rôznych možností. Je to dynamické, vyvážené, ale aj konzervatívne a bezpečné portfólio. Aktuálny výnos sa vždy dozviete na oficiálnej stránke, je ale jasné, že sa môže meniť. V januári 2022, však žiadny z týchto variantov nešiel pod 8 % p. a. (teda za rok), vyvážené portfólio dokonca atakovalo jedenásťpercentnú hranicu. Automatické investičné portfólio môžete navyše doplniť aj vlastným prístupom a je len na vás, koľko svojho času do projektu vložíte. Inými slovami, môžete to ľahko vyskúšať jedno aj druhé a zistiť, čo vám bude viac vyhovovať. Do ničoho nie ste nútení, nie ste ani nijako obmedzovaní.

Investovať môžete už od sumy, ktorá je veľmi symbolická. Najnižší vklad je 25 eur, čo umožňuje vstúpiť na trh prakticky každému záujemcovi. Neskôr môžete vložiť viac peňazí, záleží na tom, ako sa vám Žltý melón zapáči a ako budete úspešní vo svojich investíciách.

 

Na aký účel si záujemcovia o úver chcú požičať? Aký je ich výsledný scoring, aké majú možnosti? V prípade, že vás to bude naozaj zaujímať, dá sa ich aj na všeličo opýtať. Pripravíte si základný návrh – sumu, úrokovú sadzbu atď. – a potom už len vložíte investičnú ponuku tam, kde patrí. Osloví niekoho? Takmer určite, ale niekedy budete musieť chvíľu čakať na svoju príležitosť. To určite neprekáža. Ak si nastavíte automatické riadenie portfólia, záujemca sa vždy nájde a vy už potom budete len informovaní o tom, že je ruka v rukáve.

 

Výhody portálu Žltý melón.

 

Kto môže investovať na Žltom melóne?

Príležitosť sa otvára nielen pre českých a slovenských investorov, ale aj pre mnoho ďalších – šance sú tu pre všetkých plnoletých občanov krajín SEPA, ako napríklad Talianov, Belgičanov, Fínov, Francúzov, Rakúšanov a Španielov, ale aj občanov iných európskych krajín. Nezabudnite ale na to, že keď je minimálna výška investície 25 eur, je stanovený aj maximálny strop toho, koľko finančných prostriedkov môžete vložiť do jedného úveru – je to najviac 260 eur s výnimkou tzv. CashFree úverov, ktoré sú starostlivo zabezpečené. Aký bude výnos? To je vždy variabilné a závisí to od niekoľkých rôznych faktorov.

 

Je však pravdou, že v posledných dvoch sezónach je priemerný čistý výnos prakticky na ôsmich percentách, čo je v dnešnom svete veľmi zaujímavá hodnota. 

 

 

Žltý melón posudzuje žiadateľov o pôžičku a zaraďuje ich do rizikových tried, čo je napokon na trhu P2P dobrým zvykom a určite ste sa s niečím podobným stretli aj pri iných poskytovateľoch. Iste, A, B, C, ale aj D- alebo AA, to sú obvyklé triedy, s ktorými sa môžete stretnúť vo svojich investičných plánoch. Naznačujú pravdepodobnosť, že sa môžu vyskytnúť určité ťažkosti so splátkovým kalendárom. A dokonca informujú aj to, že máte pred sebou záujemcu s vynikajúcou úverovou históriou, pri ktorom sú problémy vlastne veľmi nepravdepodobné.

 

Ako je na tom vlastne sám investor, ktorého ponuka zaujala?

Môžete si vyberať žiadateľa o úver podľa svojej vlastnej intuície alebo o podobnú vec môžete požiadať automatickú platformu, ktorá vám môže ušetriť čas a zbytočné vrásky. Akú vysokú sumu ste ochotní požičať konkrétnemu dlžníkovi? Nastavte sumu a potom počkajte, či si vás vyberie. V skutočnosti je totiž v Žltom melóne všetko nezáväzné. Výhodou je tiež pomerne sofistikovaná aplikácia v službe Google Play, ktorá vám umožní spravovať vlastné portfólio doslova odkiaľkoľvek.

 

Minimum papierovania pre každého investora

Schválite tzv. Všeobecné obchodné podmienky a podpíšete Rámcovú dohodu o spolupráci. Viac nič, administratíva je dokončená a môžete sa venovať hlavne svojim investíciám. Momentálne je k dispozícii aplikácia iba pre Android (stiahnete ju jednoducho z Google Play), verzia pre vlastníkov zariadení s operačným systémom iOS sa zatiaľ pripravuje. Prostredníctvom aplikácie môžete ľahko obsluhovať účet, pozrieť sa na to, aké je aktuálne zloženie portfólia, vykonať doplnenie konta, prezrieť si najnovšie investičné ponuky a ešte oveľa viac.

A ako je to s poplatkami? Skúsení investori budú určite spokojní s nasledujúcimi údajmi, lebo všeobecne platí, že budú musieť odviesť 1 % z mesačných splátok, ktoré uhradia dlžníci. V prípade CashFree úverov je tento podiel dokonca iba 0,33 %, pretože parametre tohto produktu sú nastavené odlišne než klasické úvery cez Žltý melón. 

Registrovať sa môžete tu.

 

Aké sú poplatky pre investorov.

 

Oneskorené splátky a možnosti, ktoré máte

Dlžník neplatí včas? Áno, aj s tým sa dá niečo urobiť, nikto vám nehovorí, že musíte vy alebo pracovníci v službách Žltého melóna sedieť s rukami zloženými v lone. Každý mesiac, keď sa klient oneskorí so splátkou, Žltý melón vymáha 10 eur ako kompenzáciu. Z tejto sumy patria štyri pätiny investorom, zvyšok sú poplatky, ktoré si Žltý melón naúčtuje v súvislosti s vymáhaním pohľadávky. Krátka, stručná a jednoznačná zmluva je tiež veľmi dôležitou témou na portáli s logom melóna. Nemusíte sa báť žiadnej zložitej administratívy. Dôležitá je aj ochrana osobných údajov, na čo sa kladú tie najvyššie nároky. Už len preto, že budete na portáli vystupovať pod prezývkou (resp. nickname), znamená, že tieto údaje budú v bezpečí.

 

Žltý melón prevádzkuje akciová spoločnosť iService so sídlom v Bratislave na adrese Laurinská 3. To nie je klasická nebanková spoločnosť, ktorých je na českom a slovenskom trhu nespočet. Ona má parametre nastavené inak, systém P2P je o dôvere ľudí, ale aj o minimálnych intervenciách zo strany sprostredkovateľa úveru.

 

Požičiava sa tu až desaťtisíc eur

Základné parametre pre záujemcov o úver? Splátkový kalendár je v rozsahu od 1 do 60 mesiacov, úver má mantinely nastavené medzi 50 až 10 tisíc eur. Najnižší možný úrok je dnes 4,4 %, čo je určite zaujímavá hodnota. Vďaka nízkym požiadavkám na žiadateľov, z ktorých základné sú plnoletosť a napríklad trvalý pobyt na Slovensku, je úver v Žltom melóne otvorený takmer všetkým, ktorí sa oň budú zaujímať. Je však jasné, že rating veľmi ovplyvní úrokovú sadzbu, takže ten, u koho sa dá predpokladať, že všetko bude splácať v poriadku a včas, môže získať zaujímavejšiu ponuku ako niekto s mierne negatívnou úverovou históriou. Toľko základná reč čísiel.

Ak máte záujem o pôžičku na Zlutymelon.sk, registrujte sa cez tento odkaz a vyplňte žiadosť.

 

 Prečo si požičať?  

 

Pár slov na záver

Trh kolektívnych úverov neustále rastie. Formát, keď ľudia požičiavajú ľuďom, a to aj vďaka Žltému melónu, sa stáva čoraz populárnejším. Ak sa pozrieme okolo seba po Európe aj v zámorskom priestore, objem trhu ide do miliárd dolárov.

Registrácia do Žltého melóna je bezplatná, takže sama osebe je bez akýchkoľvek poplatkov – tie budete platiť, až keď začnete pomaly zhodnocovať svoje investície.

A ako je to s platbami? Budú prebiehať prostredníctvom bankového účtu presne tak, ako by sa dalo očakávať.

 

Skryté poplatky tu nečakajte rovnako ako akékoľvek dodatočné náklady. Samozrejme, že peniaze získané zo splátok sa môžu reinvestovať.

 

Ak vás spoločnosť Žltý Melón zaujala a chcete viac informácií o investičnej ponuke, potom môžete pokračovať na tejto stránke.

 

Nenašli ste v článku to, čo ste hľadali? Skúste sa pozrieť na diskusné fórum. Možno tam nájdete nejaké zaujímavé informácie na túto tému.

Máte nejaké skúsenosti s portálom Žltý melón? Ak áno, čo hovoríte na tento spôsob kolektívneho investovania do pôžičiek na internete? Budem rád, ak sa zapojíte do diskusie. Vážim si každý názor, môže byť inšpiráciou alebo motiváciou pre ostatných čitateľov.

 

Páči sa vám môj web? Ak áno, odporučte ho svojim priateľom, určite vám budú vďační. Taktiež sa môžete pridať do dvoch facebookových skupín, v ktorých vás budem neustále informovať o nových príležitostiach. Jedna je zameraná všeobecne na zárobok na internete (toto je odkaz), v tej druhej zverejňujem ponuky práce z domu (odkaz nájdete tu). Kliknite na ,,páči sa mi to" a v upozorneniach nastavte ,,dostávať všetky príspevky". 

 

Author Juraj.

 

Mohlo by vás zaujímať:

Diskusná téma: Recenzia na Žlutý Melón - aké sú výhody a nevýhody?

Neboli nájdené žiadne príspevky.