Recenzia na Portu.sk – aké sú výhody a nevýhody investovania?

18.03.2024 08:06

Investičný portál Portu.sk s nápisom recenzia. Svet financií je veľmi pestrý. A všeobecne platí, že kto neinvestuje, prichádza o voľné prostriedky v dôsledku inflácie. Existujú rôzne cesty, pre konzervatívne ladených sporiteľov sú sporiace účty alebo termínované vklady, pokiaľ chcete ísť do väčšieho rizika a súčasne mať šancu na vyššie zhodnotenie, ponúkajú sa napríklad akcie alebo iné tradičné investičné produkty. Predstavme si preto teraz portál Portu.sk, ktorý reprezentujú skúsení obchodníci, akým je Radim Krejčí alebo Martin Luňáček.

 

Portu.sk je web, s ktorým sa stretol snáď už každý, kto sa orientuje v rozsiahlom svete investičných príležitostí. Je to klasická investičná platforma, akých sú vo svete stovky, ba tisíce. Čo všetko ponúka a aké sú podmienky spolupráce?

 

Investície aj po menších čiastkach

Homepage Portu.

Výhodou Portu je sloboda, ktorá je s týmto prostredím spojená. Investovať totiž môžete aj relatívne malé sumy, pokojne aj menej ako 40 eur za mesiac.

Na Portu je teraz viac ako 200-tisíc registrovaných profilov a súhrnný objem investícií sa blíži k hranici 1,5 miliardy eur, čo je na dnešnú dobu veľmi slušné číslo. Portál má aj vlastnú aplikáciu, ktorú si môžete stiahnuť do svojho mobilu v App Store alebo Google Play. A určite je zaujímavé i to, že Portu ide celkom s modernou dobou a venuje sa aj investíciám do kryptomien. V sekcii Portu Krypto môžete začať s investíciami do týchto novodobých platidiel.

 

V čom spočíva kúzlo Portu?

Je to dostupný variant aj pre nováčikov vo svete investícií. Nemusíte vlastne robiť takmer nič, o všetko sa postará profesionálny tím. Portu sa zameriava hlavne na české a slovenské firmy, čo rozhodne budí dôveru už na samom začiatku. Pokiaľ preferujete skôr domáce investície, ste v tomto prostredí na správnej adrese. Tento portál je najmä pre trpezlivých hráčov, pretože investuje v horizonte jedného desaťročia alebo dlhšie. Čo ďalšie by ste mali vedieť, než začnete?

  • Poplatok za správu investičného portfólia je obvykle 1 % ročne (pri detských účtoch je štvrtinový).

  • Na začiatok si vyberiete stratégie, podľa ktorých chcete investovať. Portu sa stará o všetko ostatné.

  • Všetky operácie sú zadarmo, platíte len spomínané 1 percento za rok. Žiadne ďalšie poplatky.

  • Zásadné je, že sa poplatky za správu odčítajú mesiac po mesiaci, nie ročne. Máte dobrý prehľad.

 

Koľko zaplatíte celkom za správu?

Samozrejme, existujú rôzne cesty, ak si necháte ako začiatočníci pripraviť portfólio na mieru, platíte za správu 1 % ročne, pokiaľ fixujete, potom je to 0,6 %. Pri vlastnej stratégii, keď sa rozhodnete vo väčšej miere prevziať iniciatívu za investície, je poplatok za správu v rozmedzí 0,79 – 1,69 % za rok, čo je opäť skôr symbolická hodnota. Pokiaľ fixujete, bude poplatok nižší.

Existujú aj dve formy zvýhodnených účtov. Tzv. dôchodkový účet si vyžiada 0,5% poplatok, detský zase 0,25 %. Portu teda myslí aj na deti a seniorov, respektíve na tých, ktorí chcú sporiť na dôchodok alebo pre rodičov, ktorí sa snažia investovať s cieľom zabezpečiť do budúcnosti svojich potomkov. Ročný poplatok za správu je vždy pevný a jeho súčasťou je aj kontaktovanie podpory, evidencie, poplatky za transakcie a podobne. Kontrola je teda zaistená.

 

Aký je minimálny vklad?

 

Krok za krokom, ako funguje investovanie na Portu.

Ak sa rozhodnete registrovať na portáli Portu, mali by ste vedieť, že na začiatok si na konto pošlete minimálne 20 eur (prípadne vyššiu čiastku, to je na vás). Vklad je jednoduchý, stačí niekoľko kliknutí, dôležité bude aj overenie účtu, ktorý by mal byť vedený na vaše meno. Ak sa rozhodnete fixovať svoje investície na dlhšie obdobie, môžete ušetriť na správcovskom poplatku až 40 %, to platí o. i. pri investícii na pätnásť rokov, avšak už aj päťročná fixácia vám takto usporí pätinu nákladov. Čo ďalšie by ste mali vedieť o platforme Portu?

 

Začať môžete ešte dnes

Na registráciu bude potrebné nielen pripojenie k internetu, ale aj uvedenie základných osobných údajov. Tie je nutné následne overiť, preto bez skenov osobných dokladov sa pri prvom registrovaní na Portu nezaobídete.

Za Portu stojí spoločnosť Wood & Company, ktorá začala písať svoju históriu už na začiatku deväťdesiatych rokov. Predtým sa zameriavala predovšetkým na TOP české firmy, dnes sa už orientuje aj na záujemcov o vstup do sveta menších investícií. Portu však nie je to isté, čo klasický P2P, ako je napríklad Žltý melón. Funguje totiž úplne iným spôsobom. Portu pracuje s ETF, teda burzovo obchodovanými fondmi, čo umožní značnú diverzifikáciu vkladov investorov. Ktokoľvek takto môže získať množstvo dlhopisov a akcií, avšak správa bude preňho jednoduchšia a prehľadnejšia.

 

Začať teda možno kedykoľvek za krátky okamih, všetko je jednoduché aj pre tých, ktorí nemali jednotku z ekonómie a nemajú za sebou dlhoročné investovanie. Nováčikovia sú totiž tiež vrelo vítaní!

 

Na úvod vás čaká dotazník

Kalkulačka, ktorá vám napovie, koľko môžete investovať a koľko zarobiť.

Úvodný dotazník musí vyplniť každý. V tomto prípade totiž nejde o nejaké zisťovanie osobných údajov, čo v zásade nemá význam, ale skôr ide o ochotu investovať a prístup k jednotlivým stratégiám. Ste odvážnejší alebo skôr konzervatívne ladený človek? Čo by ste urobili, ak by sa vaše portfólio skokovo prepadlo v priebehu pár dní? Počkali by ste na ďalší vývoj alebo urýchlene predávali zvyšok? Panikárili by ste alebo držali emócie na uzde? To je úplne jasne položená otázka, ktorá v každom prípade napovie, ktorý investorský plán je pre vás najvhodnejší. Portu napríklad ponúka investičnú rezervu, ktorá dáva dohromady sporenie a investovanie, stáva sa teda zaujímavou a moderne ladenou alternatívou pri sporiacich účtoch. Ide o produkt, pri ktorom je riziko pomerne nízke a investície sú konzervatívne (napríklad cenné kovy, známe svetové akcie a pod.). Investovanie ETF je automatické.

 

Výhody a nevýhody Portu

Investovať môžete už s malými čiastkami, začať sa dá len s 20 eurami. Portu je teda pre každého, aj takého, kto si chce investovanie skôr skúsiť, aspoň spočiatku. Portfólio bude pripravené aj na základe dotazníka, teda vlastne presne na mieru. Výhodou sú aj nízke poplatky a jednoduché ovládanie profilu, čo zvládne aj nováčik.

A naopak, pre koho Portu naozaj nie je? Sú to hlavne aktívni investori, ktorí si radi pripravujú plán naozaj do detailov a chcú konať na vlastnú päsť. Potenciálne nižšie výnosy, najmä vzhľadom na konzervatívne ladený prístup, tiež nie sú vždy plusom. Niekto chce skôr riskovať, aby mal šancu na väčšie zhodnotenie. Mimochodom, hotovostné čiastky sú poistené do hodnoty ekvivalentu 100-tisíc eur.

 

A ako je to s vyplácaním?

Potrebujete peniaze? Stačí vám rádovo niekoľko dní, likvidita je teda pomerne vysoká, aspoň teda v porovnaní s inými formami investovania. Na e-mail môžete dostávať newsletter a byť v kontakte s novinkami. A ak ste si obľúbili svet kryptomien, tak Portu môže byť tiež zaujímavou voľbou, pretože ide ruka v ruke s týmito platidlami.

Portu je tiež alternatívou pri klasických podielových fondoch, ktoré prezentujú hlavne banky ako veľmi zaujímavý produkt. Každý začínajúci investor sa však môže ľahko rozhodnúť sám za seba. Ponúka sa tiež investícia do umenia a zberateľských predmetov, bližšie informácie ponúkne záložka na webe Portu označená ako „Portu Gallery“. Možností je teda naozaj veľa, záleží len na tom, aká z nich osloví nováčikov vo svete investovania. Portu je naozaj doslova pre každého, široká verejnosť má šancu aj na vzdelávanie v oblasti investícií, čo je nevyhnutný krok vo svete osobného rastu.

Pokiaľ vás táto investičná príležitosť zaujala a hľadáte ďalšie informácie, potom pokračujte tu.

 

Nenašli ste v článku to, čo ste hľadali? Skúste sa pozrieť aj na diskusné fórum. Možno tam nájdete pár zaujímavých informácií na túto tému.

Máte nejaké skúsenosti s portálom Portu.sk? Ak áno, čo hovoríte na tento spôsob investovania na internete? Budem rád, keď sa zapojíte do diskusie. Každý názor si vážim, môže to byť inšpirácia alebo motivácia pre ostatných čitateľov.

 

Ak sa vám tento článok páči (prípadne celý môj web), zdieľajte ho so svojimi priateľmi, určite to ocenia. Pokojne sa pridajte aj do mojich facebookových skupín a budete neustále informovaný o nových príležitostiach. Prvá skupina je zameraná všeobecne na zárobok na internete (toto je odkaz), v druhej facebookovej skupine zverejňujem ponuky práce z domu (odkaz nájdete tu).Kliknite na ,,páči sa mi to" a v upozorneniach nastavte ,,dostávať všetky príspevky". 

 

Author Juraj.

 

Mohlo by vás zaujímať:

Diskusná téma: Recenzia na Portu.sk – aké sú výhody a nevýhody investovania?

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok