Pozor na podvodné ponuky práce na doma, ako je prijímanie PayPal prevodov

08.06.2019 16:42

Prijímanie Paypal finančných prostriedkov zaváňa podvodom. Upozornili ste ma na podozrivý inzerát, v ktorom majiteľ ponúka možnosť zarobiť si peniaze ľahko a rýchlo. Na výkon tejto práce nepotrebujete žiadne špeciálne schopnosti, stačí, ak máte prístup k PayPal účtu, ktorý funguje aspoň pol roka, a môžete získať 500 až 900 eur. To už je celkom zaujímavá suma, však? Zarobiť takmer 1 000 eur za ničnerobenie. Prácu je, samozrejme, možné vykonávať z pohodlia domova. Na inzerát som reagoval aj ja. V tomto článku sa dočítate, o čo vlastne ide, čo mi odpísali a prečo odporúčam vyhnúť sa v budúcnosti podobným inzerátom/pracovným ponukám.

 

Na inzerát natrafila jedna moja čitateľka na pracovnom portáli https://www.nabrigadu.cz (inzerát bol medzitým zmazaný) a na slovenskej stránke brigada.sk.

 

Znenie inzerátu je strohé:

 

Flexibilná brigáda práce z domu. Služba kterou hledáme: přijímaní PayPal převodů od jiných uživatelů a výběr peněz Potřebujeme: existence aktivního a min. půlroku starého účtu PayPal. Nabízíme: Okamžitý plat po splnění úkolu 15 000 – 30  000 Kč.

 

Z toho, čo je popísané vyššie, sa dá vyčítať, že náplňou vašej práce bude prijímanie peňažných prostriedkov od iných užívateľov na váš PayPal účet a následný prevod týchto peňazí na váš bankový účet.

 

Pod inzerátom je podpísaná firma Event-Agent, s.r.o. Zaujímavé je to, že keď na túto ponuku zareagujete, na e-mail vám odpíše niekto iný.

 

 Inzerát sa objavil aj na českom pracovnom portály www.nabrigadu.cz.  

 

Požiadal som o viac informácií

Napísal som im, že mám o túto ponuku záujem, no potrebujem viac informácií. Na môj mail reagovala akási Renata Menclová z Asociace studentů medicíny, ktorá mi poslala ďalšie pokyny.

V e-maile mi táto osoba v podstate potvrdila to, čo som písal vyššie. Náplňou práce bude prijímať platby na môj PayPal účet a z neho preposielať peniaze na ďalšie účty. Za takúto službu firma ponúka 10% províziu. Ak na môj PayPal účet dorazí čiastka 1000 eur, môžem si nechať 100 eur a zvyšok pošlem na svoj bankový účet a z neho na bankové účty iných užívateľov.

 

Pani Menclová ma upozornila, že PayPal účet musím vlastniť aspoň pol roka, musí byť aktívny a overený platobnou kartou, bankovým účtom a dokladom totožnosti.

To však nie je všetko. Vraj, ak mám o túto ponuku skutočný záujem, na ich e-mail saektu@seznam.cz mám uviesť nasledovné informácie:

 

Meno a priezvisko, telefónne číslo, e-mailovú adresu, e-mail registrovaný u PayPal a adresu bývania.

Okrem toho tiež požadujú overenie mojej osoby, čiže naskenovať alebo fotoaparátom odfotiť 2 doklady - obe strany občianskeho preukazu a prednú stranu nejakého druhého dokladu (rodný list, cestovný pas alebo vodičský preukaz).

Aby toho nebolo málo, chcú ešte aj overenie adresy, čiže doklad, resp. nejakú faktúru, od mobilného operátora, kde je uvedená moja adresa. Jednoducho, chcú všetky informácie o mojej osobe.

 

Nechápem, na čo im to je... Veď potrebujú môj paypal účet s polročnou históriou a ten je už overený. Žiadne moje údaje, naskenovaný občiansky preukaz a podobne nepotrebujú. Keď tak nad tým teraz uvažujem, 2 doklady totožnosti a faktúra z adresy bývania pokojne postačia na to, aby si dotyčná osoba vybavila na vaše meno pôžičku.


 

Na záver e-mailu pani Renata Menclová uviedla, že ak im nepošlem, čo požadujú, neuzavrú so mnou zmluvu.

 

Kto stojí za týmto inzerátom, sa nedozvieme

Všetky tri subjekty - Event-Agent, s.r.o, Asociace študentů medicíny a Renáta Menclová síce existujú, no na internete medzi nimi nenájdete žiadne prepojenie. Predpokladám, že majiteľ inzerátu a ponúkanej práce je teda niekto úplne iný a spomínané subjekty táto neznáma osoba zneužíva.

Na internete nenájdete žiadnu zmienku ani o e-mailovej adrese saektu@seznam.cz na ktorú máte poslať svoje osobné údaje, naskenovaný občiansky preukaz a ďalšie veci.

 

Požiadal som údajnú pani Menclovú, aby mi poslala viac informácií o firme, resp. nejaké údaje, pomocou ktorých by som si mohol overiť jej identitu a či skutočne pracuje pre organizáciu, za ktorú sa vydáva. Doteraz mi od nej neprišla žiadna odpoveď.

 

V Asociácii študentov medicíny ju nepoznajú

Keďže mi dotyčná osoba neodpísala, rozhodol som sa kontaktovať Asociáciu študentov medicíny sám a spýtal som sa ich, či tam niekto s takým menom pracuje. Skúste hádať, čo mi odpísali? Nikoho takého tam nepoznajú.

 

„ Děkujeme za upozornění na podezřelou aktivitu. Žádná taková paní určitě není v našem týmu. Měli jsme už podobné problémy, falešný inzerát na netu, nejspíš nějaké finanční podvody přes paypal. Myslím, že byl na jiné jméno, ale velice podobný, takže odhaduji, že žádná paní Renáta neexistuje a je to celé fake. Jméno naší asociace asi zní dobře a vědí, že nemáme čas ani energii toto nějak prošetřovat.“

 

V lepšom prípade vám len vykradnú účet

Možnosť zarábať 500 až 900 eur takouto jednoduchou formou je skutočne lákavá, no verte mi, že riskujete oveľa viac, než môžete získať. V prípade, že sa rozhodnete akceptovať požiadavky a pošlete na horeuvedený e-mail svoje údaje aj s preskenovanými dokladmi, môže sa stať, že vám cez PayPal jedného dňa vyrabujú váš bankový účet. Ďalšou možnosťou je, že si na vaše meno požičajú peniaze cez internet.

To by však bol zrejme ten najmenší problém. Je tu značné riziko, že sa namočíte do nejakého podvodu, resp. niečoho nelegálneho (napríklad podpora terorizmu a podobne), a neskôr budete mať problémy aj s políciou. Pretože už na prvý pohľad to vyzerá tak, že ide o „pranie špinavých peňazí“ a že niekomu budete robiť bieleho koňa.

 

Pár slov na záver

Dôvodov, prečo radšej nereagovať na podobné inzeráty, je veľa. V tomto článku ich máte hneď niekoľko. Majiteľ ponúkanej práce zjavne klame a tají svoju skutočnú identitu. Zvážte teda, či by ste niekomu takému poskytli všetky svoje osobné informácie. 

 

Nevynechajte ani článok Pár rád, ako odhaliť na inzertnom/pracovnom portáli podvodnú ponuku.

 

Nenašli ste v článku to, čo ste hľadali? Potom sa skúste pozrieť aj na diskusné fórum. Možno tam nájdete pár zaujímavých informácií na túto tému.

Máte sami nejaké skúsenosti s podobnými pracovnými ponukami? Budem rád, keď sa zapojíte do diskusie a napíšete vlastné skúsenosti.

 

Ak môžete, podporte môj projekt lajknutím či zdieľaním na sociálnych sieťach. Je to to najmenej, čo môžete pre mňa a pre rast tohto webu urobiť. Takisto budem rád, ak sa pripojíte do mojich facebookových komunít. Prvá komunita je zameraná na tému zárobok na internete (tu je odkaz), v druhej skupine zverejňujem seriózne príležitosti na prácu z domu (odkaz nájdete tu). Označte ,,páči sa mi to" a v upozorneniach nastavte ,,dostávať všetky príspevky". 

 

Author Juraj.

 

Mohlo by vás zaujímať:

Diskusná téma: Pozor na podvodné ponuky práce na doma, ako je prijímanie PayPal prevodov

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok