OneCoin - ďalší podvod, ktorý skončil dolapením podozrivých

23.05.2018 09:08

Logo Onecoinu. Varovanie z rôznych kútov sveta sa konečne naplnilo. V Číne bolo zadržaných 119 ľudí, ktorí mali dočinenia so systémom OneCoin, ktorý sľuboval vytvorenie kryptomeny priamo konkurujúcej roky známemu a preverenému Bitcoinu. Nešlo ale o nič iné, než o ďalší podvod fungujúci podľa tzv. Ponziho schémy. Podľa prvotných informácií ide o vôbec najväčší pyramídový podvod, ktorý kedy čínska provincia Hunan vyšetrovala. O tomto pyramídovom podvode som aj ja na svojom webe v minulosti napísal pár recenzií.

 

Štyri roky histórie, členstvo za investíciu v hodnote stoviek eur

Príbeh OneCoinu sa začína v lete roku 2014, kedy skupinka sústredená okolo bulharskej podnikateľky Ruje Ignatovej začala pracovať na niečom, čo malo vyriešiť známe problémy Bitcoinu a fungovať na princípe centralizovaného systému. Ako sa ale neskôr ukázalo, zakladateľka honosiaca sa titulmi Podnikateľ roka 2012 a 2014 si tieto ocenenia vymyslela a problém nebol zďaleka len s jej morálnym kreditom.

Nasledujúca schéma je známa všetkým, ktorí už nejakému podvodu naleteli alebo sa o túto problematiku trochu zaujímajú. Prvým krokom bolo zakúpiť si členstvo za niekoľko desiatok eur a následne dokupovať balíčky s tokenmi, ktoré slúžili na posun na vyššie úrovne pyramídy. Za ostatných registrovaných členov ste dostávali províziu zloženú zo 60 % z OneCoinu a zo 40 % z tokenov. Problém však nastal v tom, že využitie OneCoinu bolo absolútne nulové - použiť sa dal len pre obchodovanie na platforme, ktorú založili samotní zakladatelia kryptomeny.

 

OneCoin sa čoskoro premenoval, ale tým sa podvod neutajil

Len čo vyšlo podvodné konanie najavo, bol OneCoin premenovaný na OneLife a zvýšil sa počet OneCoinov v obehu, čím však došlo k ešte väčšej devalvácii už tak nehodnotných kryptomincí. V časoch najväčšej slávy bola hodnota jedného OneCoinu približne sedem amerických dolárov. Len čo sa začalo drať na povrch, že s touto kryptomenou nie je všetko v poriadku, niektorým opatrnejším investorom sa podarilo vybrať si aspoň časť svojich peňazí späť. Mnohým sa to ale nepodarilo, a tak majú k dispozícii len svoj členský účet a na ňom jednotky, desiatky aj vyššie hodnoty úplne nepoužiteľných kryptomincí. 

 

Vyšetrovanie v čínskej provincii Hunan začalo v roku 2016, kedy boli zatknutí prví organizátori, a podarilo sa zachrániť 30 miliónov dolárov, ktoré boli obchodovaním s OneCoinmi ukradnuté. V roku 2017 bolo zatknutých ďalších 35 podvodných podnikateľov. V polovici mája tohto roka došlo k záťahu, po ktorom skončilo v putách 119 podozrivých. Dvaja z nich už v minulosti dokonca boli odsúdení na viac ako päť rokov odňatia slobody.

Teraz budeme ešte chvíľku pracovať s číslami. Tento prípad zasiahol údajne až 20 čínskych provincií vrátane Hong Kongu. Pri vyšetrovaní bolo nájdených 20-tisíc bankových účtov, ktoré patrili podozrivým. Na nich bolo zatiaľ lokalizovaných niekoľko desiatok miliónov transakcií.

 

Ľudia prišli o viac ako dve miliardy amerických dolárov

Celkové straty všetkých investorov, ktorí tejto pyramídovej schéme naleteli, predstavujú podľa odhadov 2,4 miliardy amerických dolárov. V rozsudku zo 17. decembra roku 2017 sa uvádza, že OneCoin je ilegálnou pyramídovou schémou. Prevažná väčšina podvedených investorov pochádza z Číny, nezanedbateľné percento z Anglicka, ale aj zo Slovenska či Česka.

 

Jedným z hlavných vinníkov je Sebastian Greenwood, ktorému boli zmrazené bankové účty s prostriedkami v hodnote vyše sedem miliónov amerických dolárov. Avšak, rovnako ako zakladateľka a majiteľka OneCoinu Ruja Ignatova, aj Greenwood sa už od roku 2017 skrýva a žije v ilegalite. Celková výška škôd, ktoré Greenwood svojím konaním spôsobil, stále nie je známa. Rovnako tak nemožno odhadnúť ani to, koľko získala samotná Ignatova.

 

Pár slov na záver

Medzi ďalších obvinených patria Robert Archibald (známy aj ako John Archibald), ktorému bolo zmrazených 18,8 milióna amerických dolárov na troch bankových účtoch, a Robert Rysart, ktorému bolo zhabaných 5,6 milióna dolárov taktiež z troch bankových účtov. Okrem toho boli zabavené aj stolové počítače, notebooky, automobily a ďalšie aktíva. Zhabané prostriedky budú teraz vrátené oprávneným vlastníkom, ktorí skupine Greenwooda a Ignatovej naleteli. 

 

Odporúčam prečítať si aj tento zaujímavý článok o pyramídových kryptomenách. Ako ich odlíšiť od serióznych kryptomien?

https://www.pracanadoma-skusenosti.eu/tazenie-kryptomien/pyramidove-kryptomeny/.

 

Nenašli ste v článku to, čo ste hľadali? Potom si skúste pozrieť aj diskusné fórum. Možno tam nájdete pár zaujímavých informácií k tejto téme.

Prišli ste niekedy do kontaktu so spomínaným podvodom? Potešíte ma, ak do diskusie napíšete svoje vlastné skúsenosti.

 

 

Mohlo by vás zaujímať:

Diskusná téma: OneCoin - ďalší podvod, ktorý skončil dolapením podozrivých

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok