Glocin končí, táto podvodná firma okradla v ČR a SR tisíce ľudí

15.02.2024 09:26

 

Na obrázku je ruka a pasca s peniazmi, ktorá symbolizuje to, že Glocin je podvod. Svet investícií láka stále viac ľudí, tvárou v tvár inflácii a ďalším nepríjemnostiam sa mnoho z nich rozhodne vkročiť do vôd, v ktorých sa, bohužiaľ, nedokáže príliš dobre pohybovať. Niektoré podvody sú pritom veľmi sofistikované a niektorí investori ich odhalia, až keď je naozaj neskoro. Počuli ste už o príbehu spoločnosti Glocin? Je to vlastne ukážkový príklad Ponziho schémy, ktorý sa tentoraz zameral na kryptomeny.

 

Poďme sa preto pozrieť na podrobnosti tohto prípadu, o ktorom sa už dlhší čas hovorí v českom aj slovenskom prostredí. S akými menami je spojený? A kedy sa vlastne začal?

 

Spojenie s Radovanom Krejčírom

O tom, že investície do kryptomien sú obľúbenou témou mnohých ľudí, snáď ani netreba nejako polemizovať. Je to lákavá záležitosť, ide o decentralizované meny, platidlá, ktoré nepodliehajú regulácii žiadnych národných bánk a podobných subjektov. Stávka na slobodu je vždy lákavá a kto má vo svojom portfóliu nejaké kryptomeny, tomu dnes bez akýchkoľvek debát patrí svet.

Bitcoin je platidlom, o ktorom počul snáď každý, má mnoho nasledovníkov. Ethereum, Dogecoin a množstvo ďalších kryptomien nasledovalo osud slávneho priekopníka. Vsádzal na to aj istý Aleš Kohoutek, ktorý sa v minulosti zaplietol aj s takým človekom, akým je Radovan Krejčíř. Ten si teraz odpykáva dlhoročné väzenie v JAR. V roku 2007 bol trestaný aj sám Kohoutek, dostal 7,5 ročné väzenie za úverové podvody.

 

Homepage projektu Glocin.

 

Až príliš atraktívne zhodnotenie

Platforma Glocin bola svojho času veľmi obľúbená, vložené peniaze klientov mali slúžiť na nákup kryptomeny zvanej TRN. Zhodnotenie investície o celých dvadsať percent ročne znelo mnohým ušiam priam skvele, veď taký scenár by znamenal, že za päť rokov budú mať k dispozícii klienti hneď dvojnásobok vkladu. Celkom sa týmto nápadom inšpirovalo vyše jedenásťtisíc ľudí, ktorí boli uistení o takmer nulovom riziku. Aká je realita? Kohútik odmieta investorom finančné čiastky vyplácať, snaží sa vyhovárať na vzniknuté konflikty s iným obchodníkom a tvrdí, že spomínané peniaze sú už zainvestované. Zjednodušene povedané, je to plejáda plná klamstiev, ktorá nepostihla len hnuteľné osoby. Na investíciu do systému Glocin si totiž požičalo mnoho matiek na materskej a mnoho ďalších ľudí od úverových spoločností.

 

Klienti si kupovali balíčky

Dvadsaťpercentná istota zhodnotenia, a to každý rok, to je úplne iné číslo, než aké je napríklad v prípade väčšiny dlhopisov, cenných papierov a ďalších možností investícií. Klienti spoločnosti Glocin mali na webe spoločnosti pripravené balíčky po 250 eurách. Tento vklad mal byť čoskoro zmenený na kryptomenu TRN, inak tiež Teuron, ktorý má byť zameniteľný za eurá v kurze (údajne) jedna ku jednej. Za týmto stojí estónska firma STB Teuron Group, ktorú založili dvaja poľskí podnikatelia pred piatimi rokmi, a jej základné imanie je dosť chatrné (2 500 EUR). Na zmluvách s klientmi pritom figurovala spoločnosť Glocin Limited, ktorá má sídlo vo Veľkej Británii. Ide skôr o adresu na spôsob virtuálnej kancelárie. Okrem už spomínaného Aleša Kohoutka figuruje v tejto anglickej firme aj istý Ján Frančík.

 

Pár info o tom, ako funguje Glocin.

 

 

V čom bol skrytý háčik?

Vložené prostriedky si mohli klienti neskôr vybrať, ale nemohli tak urobiť skôr ako o dva roky. Dvadsaťpercentné ročné zhodnotenie vkladu však napriek tomu prilákalo množstvo záujemcov. Malo ísť vlastne o prenájom dátových centier, ktoré slúžia na ťažbu kryptomien. Jedno z nich malo byť v slovenskej metropole. Kohútik pre väčšiu dôveryhodnosť poskytoval klientom rôzne prehliadky, ukazoval im servery na rôznych adresách v Sliezsku. Webová stránka spoločnosti Glocin, ktorá ešte pred nejakým časom bežne fungovala, ukazovala spokojných klientov, ktorí majú už spomínané dvojročné čakanie za sebou a rozhodli sa pokračovať v ďalších obchodoch. Jednoducho preto, že sa im úroky pripisujú denne a taký potenciál nemá žiadna investícia v klasickom bankovom prostredí.

 

Ako vyzerá web dnes?

Ak sa i teraz pozriete na pôvodný web Glocin, vyzerá to, že je všetko v poriadku. Môžete si objednať zasielanie pravidelného newslettera so správami zo sveta kryptomien, kancelária v Manchestri je v prevádzke, môžete napísať na email, zavolať do Veľkej Británie, pozrieť sa na sociálne siete Glocinu a tak ďalej. Všetko pôsobí na prvý pohľad veľmi profesionálnym dojmom, jedným kliknutím sa môžete prihlásiť aj do klientskej zóny. Jedenásťtisíc klientov pritom čaká na vyplatenie už od jesene 2022. Varovanie sa objavilo na známom českom portáli Zoznam Správy už v apríli 2023.

 

Glocin tiež postupne prestal hovoriť len o kryptomenách, neskôr sa zameriaval aj na ťažbu zlata v exotických destináciách.

 

Ponziho schéma funguje jednoducho

Glocin je vlastne ukážkovým príkladom tzv. Ponziho schémy. V čom spočíva a prečo by sme si naň mali vo svete investícií dávať naozaj dobrý pozor? Ide o podvod, kde je na začiatku veľmi atraktívna myšlienka, ktorá má za cieľ nalákať prvých investorov. Tí potom majú rozšíriť informáciu ďalej a priviesť ďalších ľudí pod seba. Zhodnotenie znie priamo rozprávkovo, keďže v porovnaní s termínovanými vkladmi alebo inými modelmi konzervatívne ladeného investovania ide o úplne iné cifry. Avšak úroky starších investorov sa vyplácajú z peňazí, ktoré vložia nováčikovia. Inými slovami, kým je dosť dôverčivých ľudí, Ponziho schéma funguje. Ak noví investori neprichádzajú, celý projekt skrachuje. Plán, ktorý bol od začiatku nereálny a jeho autor to vedel, ide k ľadu. Ide o podvod už od samého začiatku, ale má dlhú zotrvačnosť.

Prečítajte si tiež Ako rozoznať serióznu investičnú spoločnosť od Ponziho schémy.

 

Glocin má za sebou množstvo príbehov

Portálu Zoznam Správy sa podarilo zdokumentovať množstvo príbehov ľudí, ktorí tejto Ponziho schéme naleteli a prišli o veľa peňazí. Išlo o osoby, ktoré nemali predtým žiadnu skúsenosť s investíciami, ale nechali sa nalákať vidinou bezprácneho zisku. Tento podvod sa už našťastie končí, je odhalený na verejnosti, písalo o ňom mnoho známych spravodajských portálov a informácie, ako sú práve tieto, sa v 21. storočí šíria rýchlosťou blesku. Čo dostanú klienti späť? Ako už informovala o tomto príbehu Česká národná banka, pokiaľ Glocin vráti kryptomenu zvanú Teuron, vlastne tým splní pôvodné zadanie a dodržal dohodu. Všetko je len o dôvere klientov.

 

Aleš Kohoutek má pestrú minulosť

Platnú českú legislatívu Glocin obišiel jednoducho, od svojich klientov chcel za eurá nakúpené kryptomeny, nie eurá. K obchodom s reálnou menou by totiž musel mať licenciu. Klienti teda Glocinu nepožičiavali najväčšiu európsku menu, ale Teurony, v ktorých je evidované tiež zhodnocovanie na klientskych účtoch.

Výkonný riaditeľ spoločnosti Glocin Aleš Kohoutek figuruje v mnohých podvodoch minulosti, okrem iného chcel s Radovanom Krejčířom okradnúť štátnu firmu Čepro, plán im ale na poslednú chvíľu nevyšiel. Ďalším, kto v Glocine figuroval, bol niekoľko rokov aj blízkym spolupracovníkom Aleša Kohoutka – Maroš Mikláš. Práve naňho sa však teraz Kohútik vyhovára s tým, že z firmy previedol prostriedky klientov.

 

Ak vás zaujíma svet investícií a hľadáte nejakú serióznu príležitosť, ktorá nebude zaváňať pyramídovým podvodom, mrknite sa na môj článok: Pár tipov na seriózne investovanie.

 

Nenašli ste v článku to, čo ste hľadali? Potom si skúste pozrieť aj diskusné fórum. Možno tam nájdete zopár zaujímavých informácií k tejto téme.

Prišli ste už niekedy do kontaktu s firmou Glocin? Potešíte ma, ak do diskusie napíšete svoje vlastné skúsenosti.

 

Páči sa vám môj web? Ak áno, odporučte ho svojim priateľom, určite vám budú vďační. Taktiež sa môžete pridať do dvoch facebookových skupín, v ktorých vás budem neustále informovať o nových príležitostiach. Jedna je zameraná všeobecne na zárobok na internete (toto je odkaz), v tej druhej zverejňujem ponuky práce z domu (odkaz nájdete tu). Kliknite na ,,páči sa mi to" a v upozorneniach nastavte ,,dostávať všetky príspevky". 

 

Author Juraj.

 

Mohlo by vás zaujímať:

Diskusná téma: Glocin končí, táto podvodná firma okradla v ČR a SR tisíce ľudí

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok