Čo je crowdfunding, ako funguje + platformy na investovanie

21.11.2023 08:35

Žena investovala do crowdfundingu a počíta zarobené peniaze. Plánujete začať podnikať, ale nemáte na to financie a v banke ste nepochodili? Máte výborný nápad na nový startup, prípadne na aplikáciu, ale nedarí sa vám nájsť investora, ktorý by vás finančne podporil? Alebo ste človek, ktorý hľadá príležitosti na investovanie a zhodnotenie svojich úspor? Čo tak skúsiť crowdfunding? Pojem, ktorý sa objavuje v našich zemepisných šírkach čoraz častejšie. Čo presne sa pod ním skrýva? Aké sú výhody a nevýhody financovania crowdfundingom?

 

Tento štýl je vhodný pre nováčikov v rôznych odboroch podnikania, ktorí by nedostali úver od banky a tiež aj pre bežného človeka, ktorý hľadá príležitosti na zhodnotenie svojich finančných úspor.

 

Čo je to crowdfunding a ako funguje

Crowdfunding (niekedy označovaný za kolektívne (davové) financovanie, skupinové financovanie alebo za kolektívnu podporu) je spôsob získavania kapitálu na nové projekty a podniky pomocou vyžiadaných mikro-príspevkov od veľkého množstva zúčastnených, ktorí za svoj príspevok očakávajú špeciálne odmeny. Ide teda o spôsob, ako financovať nejaký nápad alebo nový startup. Vďaka crowdfundingu môžu vznikať malé podniky.

Kreatívne projekty alebo aj stavba nejakej budovy, aj to môže byť predmetom tohto spôsobu financovania. Môže ísť o projekt rádovo v desiatkach alebo tisíckach eur, ale treba počítať aj s tým, že sa stane mnohomiliónovou záležitosťou. A kde sa dá konkrétny projekt nájsť?

  • Platformy, ktoré ponúkajú crowdfundingové projekty, sú v mnohých európskych krajinách, ako aj v USA.

  • Sociálne médiá, ako je Instagram, Facebook, sieť X alebo YouTube, pomôžu šíriť informácie.

  • Reklama na internete. Bez ohľadu na formu. Online cestou sa informácie rozšíria najrýchlejšie.

 

Ako vlastne funguje crowdfunding.

 

 

V akých oblastiach sa dá tento populárny spôsob financovania nájsť?

  • Neziskové organizácie alebo rôzne podniky zbierajú peniaze na dobročinné projekty.

  • Film, hudobný album alebo čokoľvek v kultúre. Umelecký svet má totiž tisíc a jednu formu.

  • Rozjazd podnikania. Nápad je skvelý, ale peňazí je málo. Banka žiadnu pôžičku neschváli.

  • Zrejme každý pozná americké platformy, ako je Kickstarter alebo Patreon. Tie stáli na začiatku.

  • Existujú aj počítačové hry, ktoré by bez tejto formy financovania ani nevznikli a patria medzi legendy. Spomeňme si napríklad na Bulánky.

  • Je možné financovať aj politické kampane, najmä pri menších stranách je to šanca ísť cestou nahor, zviditeľniť svoje myšlienky a svoj program pri minimálnom úsilí, čo znie samo osebe veľmi lákavo.

 

Existujú dve základné formy

Financovanie darmi alebo aj investičný crowdfunding. Sú to dva rôzne varianty, akou cestou sa vydať. Zatiaľ čo ten prvý počíta s dobrovoľnými darcami a otvára sa v podstate všetkým, darcovia obvykle nečakajú, že z toho „budú niečo mať“, druhý je určený skôr pre tých, ktorí chcú investovať a čakajú, že sa ich vložené peniaze následne zhodnotia. Teda pre investorov, či už začínajúcich, alebo pokročilých. S úspechom nemožno počítať vopred, lebo pôvodný cieľ dosiahne v priemere asi len polovica projektov.

Patríte v tomto prípade do druhej skupiny? Chceli by ste sa dozvedieť, ako sa dá prostredníctvom crowdfundingu aktívne investovať a dosahovať výsledky?

 

 

Ako čo najlepšie začať?

Nenechajte sa presvedčiť, že na vás nečakajú žiadne nástrahy. Aj vo svete investícií do crowdfundingu musíte byť dostatočne obozretní. Bez sprostredkovateľa v podobe crowdfundingovej platformy alebo banky si to môže dovoliť len skúsený investor, pre začiatočníka nič také nemožno odporučiť.

Okrem darovacieho alebo aj charitatívneho crowdfundingu existuje aj investičný model. A ten je buď pôžičkový, alebo aj tzv. podielový. Inými slovami, najprv nejakému podnikateľovi alebo subjektu požičiate s tým, že postupne dostanete vo vopred dohodnutých splátkach a úrokoch svoje prostriedky späť alebo budete mať nejaký podiel v jeho firme, čo je tiež lákavá ponuka do budúcnosti, najmä ak ide o start-up, ktorého budúcnosť by mohla byť skutočne zaujímavá.

 

Milióny tu rozhodne nepotrebujete. Do crowdfundingu je možné investovať aj malé čiastky, hodí sa to na vstup menších investorov, respektíve drobných sporiteľov, ktorí môžu každý mesiac odkladať napríklad niekoľko desiatok až stoviek eur s tým, že sa čiastka dlhodobo môže zhodnotiť.

 

Na čo sa treba spýtať pri jednotlivých projektoch, do ktorých chcete investovať?

  • Kam vlastne pôjdu vybrané peniaze? To je otázka číslo jedna, zistite si čo najviac podrobností.

  • Kto nesie zodpovednosť za to, že sa niečo nepodarí? Aký plán financovania sa chystá?

  • Vlastné ciele projektov. Každý nejaký má. Je tu dôležité, aby ste mali prehľad. Ide o vaše peniaze.

  • Ide o digitálnu firmu, ktorá ešte nemá dlhšiu históriu a nezarába? Pozor, tu by malo zablikať červené svetlo.

  • Snažte sa, aby ste stavili na dobrého koňa. Zhodnoťte si firmu, ktorá chce mať vašu pozornosť.

 

Real estate crowdfunding

Crowdfunding sa rozšíril napríklad aj do oblasti nehnuteľností. Realitné platformy využívajú základné princípy, na ktorých crowdfunding dlhodobo stojí a padá. Pre majiteľov firiem je táto možnosť veľmi atraktívna, keďže klientsku základňu môžu získať ešte predtým, než uvedú produkt na trh, pričom ide o lacnejšiu alternatívu bankového úveru, s ktorým je spojený veľký podiel administratívy a hmotných záruk.

Realitný crowdfunding je atraktívny aj pre investorov. Výmenou za vložené peniaze dostáva investor podiel v nehnuteľnosti, takže sa môže dostať k ziskom z prenájmu alebo z ďalšieho predaja bytov alebo komerčných priestorov. A ako je známe, uchovaná hodnota v nehnuteľnostiach je niečím, čo nemožno brať na ľahkú váhu. Naopak, tu sa prostriedky môžu zhodnotiť pomerne rýchlo, spomeňte si na rast cien nehnuteľností krátko po vstupe SR a ČR do EÚ alebo po pandémii. Ruka v ruke s tým išli aj nehnuteľné fondy, respektíve tzv. real estate crowdfunding.

 

Aké platformy fungujú v slovenskom/českom prostredí?

Pôvodne sa crowdfundingu venovala hlavne platforma Zonky, cez ktorú sa dali vložiť prostriedky a ktoré sa následne požičiavali iným ľuďom/podnikateľom. Dnes však existujú aj ďalšie platformy ako Startovač, Donio, Penězdroj alebo Hithit, na ktorých môžete založiť zbierku na vlastný projekt, prípadne podporiť projekt niekoho iného.

 

Pozrime sa na základné investičné možnosti, ktoré môžete mať ako začiatočník. Stačí registrácia, overenie identity a výber konkrétnej čiastky alebo investície, podľa toho, čo sa vám zapáči. 

Pokiaľ vás zaujíma crowdfunding, zamerajte sa na platformy, akou je Fingood, ktorá prináša úvery, ktoré sa investorovi splácajú z mesačných splátok, alebo Fundlift, kde sú vystavované projekty týkajúce sa investícií, podielov v spoločnostiach a v klasických dlhopisoch. Na českom alebo slovenskom trhu je hlavným hráčom aj Crowdberry, kde prebiehajú čulé investície do firiem a nehnuteľností.

  • Fundlift ráta s minimálnou investíciou 200 eur, reálne ročné výnosy sú 5 až 10% ročne.

  • Fingood znamená ročný výnos asi 6 až 10 percent každý rok, investície sú možné od 200 eur.

 

Zaujímajú vás ďalšie alternatívy?

Ďalší variant predstavuje Ronda Invest. Tá je pre drobných investorov, investície do podnikateľských úverov istených nehnuteľnosťami. Investovať je možné od 400 eur, ale využiť možno aj akcie, kde bežne stačia nižšie sumy. Podobný je Investown, kde ide opäť o nehnuteľnosti a medziročné zhodnotenie sa ponúka asi medzi 4 a 6 percentami. Avšak určite je dobré, že spočiatku máte možnosť investovať už od 20 eur, a tým si preveriť toto prostredie za symbolickú čiastku.

 

Prečo sa crowdfundingu tak darí?

Tento systém má svoje veľké výhody. Projekty už nepotrebujú veľkých mecenášov, postačí, ak sa dá dokopy napríklad aj niekoľko tisíc malých investorov.

Tak napríklad, hovoria vám niečo VR okuliare Oculus? Na Kickstarteri bolo pred niekoľkými rokmi vďaka nim investovaných vyše 2,5 milióna amerických dolárov. A podobných úspechov by sa v poslednej dekáde našlo pomerne dosť, napríklad v prípade hodiniek Pebble alebo v prípade rôznych počítačových hier.

 

Výhody verzus nevýhody

Veľkou výhodou je možnosť zhodnotenia voľných finančných prostriedkov, s ktorými potom tiež pomôžete dobrej veci.

Ďalšou výhodou je profesionálna správa, vďaka ktorej môžete mať nielen maximálny výnos, ale aj pocit, že komunikujete s odborníkmi a finančnými poradcami, ktorí majú prehľad na trhu. Je to jednoduché, pretože máte ako investičný nováčik skúsený dohľad. Môžete si pod taktovkou skúsených rád kompletne diverzifikovať portfólio a zaistiť, aby rizikovosť bola nižšia.

A mínusy? Samozrejme, aj tie v tomto segmente trhu nájdeme. Istú nevýhodu predstavujú poplatky. Portfólio sa zadarmo spravovať nedá, to iste každý uzná, pričom rôzne platformy majú odlišné aj ceny. Je preto potrebné zvážiť, či sa vám podobné poplatky vyplatia, alebo vás rovno odradia.

  • Dlhá návratnosť jednotlivých investícií. Zvlášť pokiaľ ide o start-up, ktorý nemusí vyjsť.

  • Pokiaľ budete investovať cez nejakú investičnú platformu, musíte si starostlivo vyberať.

  • Hovorí vám niečo likvidita? Pripravte sa na to, že táto forma investovania je skôr nelikvidná.

 

Pár slov na záver

Bola by chyba staviť iba na jedného koňa, skúsení investori vedia, že musia mať pripravených viac favoritov. Crowdfunding môže byť, samozrejme, jedným z nich, je to ideálny doplnok, ale počítajte s tým, že investovať touto formou nemôže každý. A to aj vtedy, ak by ste sa niekedy stretli s reklamou, ktorá také niečo tvrdí. Alternatívou tejto cesty je klasické pravidelné pasívne investovanie.

 

Nenašli ste v článku to, čo ste hľadali? Skúste sa pozrieť aj na diskusné fórum. Možno tam nájdete pár zaujímavých informácií na túto tému.

Máte nejaké skúsenosti s crowdfundingom? Ak áno, čo hovoríte na tento spôsob kolektívneho investovania? Budem rád, keď sa zapojíte do diskusie. Každý názor si vážim, môže to byť inšpirácia alebo motivácia pre ostatných čitateľov.

 

Páči sa vám môj web? Ak áno, odporučte ho svojim priateľom, určite vám budú vďační. Taktiež sa môžete pridať do dvoch facebookových skupín, v ktorých vás budem neustále informovať o nových príležitostiach. Jedna je zameraná všeobecne na zárobok na internete (toto je odkaz), v tej druhej zverejňujem ponuky práce z domu (odkaz nájdete tu). Kliknite na ,,páči sa mi to" a v upozorneniach nastavte ,,dostávať všetky príspevky". 

 

Author Juraj.

 

Mohlo by vás zaujímať:

Diskusná téma: Čo je crowdfunding, ako funguje + platformy na investovanie

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok