Ako rozoznať podvody so stopou umelej inteligencie?

05.02.2024 08:40

Ako rozoznať podvody so stopou AI? Na prvý pohľad vyzerá veľmi lákavo zhodnotenie voľných finančných prostriedkov o veľké čísla, pričom nemusíte vyvinúť žiadne úsilie. Už v tomto bode by mal skúseným investorom zablikať v hlave červený majáčik. Pozor, tu niečo nie je v poriadku! Podobné podvody sa na internete objavujú už niekoľko rokov, ale v súvislosti s nedávnym rozvojom AI je ich dosah oveľa hlbší. Umelá inteligencia zlepšuje život ľudí, skracuje vzdialenosti, dokáže dobre poradiť v mnohých smeroch, ale tiež sa dá veľmi ľahko zneužiť. Zvlášť tam, kde ľudia nemajú praktickú skúsenosť a netušia, ako pri svojom snažení postupujú online podvodníci. 

 

Kvalita spracovania nebezpečne rastie

Samozrejme, mnohým ľuďom je jasné, že ide o podvod. IT odborníci ho ľahko rozoznajú, no ľudia, ktorí sa v online priestore pohybujú len občas alebo vôbec, môžu ľahko podľahnúť vábeniu cinkajúcich zlatiek. Zvlášť vtedy, ak sú pri takejto klamlivej reklame uvedené konkrétne sumy, jednoducho si spočítajú, koľko by im ich snaženie vynieslo za týždeň, mesiac alebo rok.

Pokušenie je silné, na prvý pohľad sa zdá, že je všetko v poriadku. Investičná príležitosť sa už nebude opakovať, ten, kto reklamu vidí, by mal okamžite konať. Ideálne skôr, než si to všimne ktokoľvek iný a vloží voľné prostriedky sám, aby ich následne zhodnotil. Je bežné, že podvodníci zneužívajú slávne mená, ktoré sú všetkým notoricky známe. Bývalý ministerský predseda Andrej Babiš, dlhoročný futbalový reprezentant Petr Čech alebo prezident Petr Pavel, tým sa však zoznam osobností verejného života nekončí.

 

Zneužitie je vlastne veľmi jednoduché

A ako pri podobných podvodoch pracuje umelá inteligencia? Jednoducho tak, že rozhovor alebo vystúpenie v médiách, ktorý poskytla známa tvár, sa nastrihá takým spôsobom, aby vyhovel zadaniu podvodníkov. Inak povedané, vyjadrenie možno upraviť pomocou vhodne prepojených fragmentov reálneho videa. A pozor, pokiaľ všetko pôsobí presvedčivo, podarí sa nalákať množstvo dôverčivých ľudí.

Možno si hovoríte, že vy by ste nenaleteli na narafičené pasce, rozpoznali by ste podobné hlúposti. Ale opak môže byť pravdou, AI dokáže byť v zásade veľmi vierohodná a jej využitie je pre rôznych podvodníkov v kybernetickom veľmi lákavé. Ako by ste sa zachovali? Čo by ste urobili, keby ste našli podobnú správu? Odhalili by ste ju hneď ako podvod? Alebo by ste sa najprv zamysleli nad zárobkom, ktorý môžete získať? Prvé myšlienky sa totiž obvykle upínajú k peniazom a k tomu, čo by ste si za ne mohli zaobstarať.

 

Hovorí sa tomu deep fake video

Tým sa však podvody s umelou inteligenciou ešte nekončia. Video je možné nielen vhodne nastrihať, je možné tiež mierne skorigovať mimiku tváre jeho aktérov, upraviť pozadie a podobne. Slávne osobnosti následne prednášajú frázy, ktoré znejú doslova ako z televíznej obrazovky. A nie každému napadne, aby si ich overil prostredníctvom vyhľadávača. Investujte pár tisíc eur a medziročný zisk bude o niekoľko tried vyšší – rozprávkové zisky sú typickým úkazom pri podobných podvodoch. Cieľom je nalákať čo najviac ľudí, ale potom sa ich investície rozplynú vo vzduchu.

Čo robiť, aby ste tiež nenaleteli?

  • Buďte skeptickí. Kým si nejakú správu neoveríte v inom zdroji, pristupujte k nej, akoby ani neexistovala.

  • Neklikajte na internete na všetko, čo vidíte. Naopak, dobre si rozmyslite, kam sa presne vydáte.

  • Nikdy nezadávajte osobné údaje do formulárov, ktoré vyzerajú podozrivo alebo nie sú overené.

 

Preverujte si všetky informácie

Pokiaľ si budete hľadať zdroje k rôznym výrokom na sieti, minimalizujete tým riziko, že sa stanete obeťou podvodníkov. Je nutné, aby ste boli obozretní a vždy mali na pamäti, že kontrola faktov je na prvom mieste. Investície, ktoré zhodnotia voľné peniaze rádovo v desiatkach alebo stovkách percent, prakticky neexistujú. 

 

Odporúčam prečítať si aj diskusné fórum, možno tam nájdete ďalšie zaujímavé informácie k téme.

Ak už máte s portálom nejaké vlastné skúsenosti, podeľte sa o ne a napíšte do diskusie.

 

Páči sa vám môj web? Ak áno, odporučte ho svojim priateľom, určite vám budú vďační. Taktiež sa môžete pridať do dvoch facebookových skupín, v ktorých vás budem neustále informovať o nových príležitostiach. Jedna je zameraná všeobecne na zárobok na internete (toto je odkaz), v tej druhej zverejňujem ponuky práce z domu (odkaz nájdete tu). Kliknite na ,,páči sa mi to" a v upozorneniach nastavte ,,dostávať všetky príspevky". 

 

Author Juraj.

 

Mohlo by vás zaujímať:

Diskusná téma: Ako rozoznať podvody so stopou umelej inteligencie?

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok