Webet4you a športová arbitráž - podvod alebo seriózny biznis?

03.08.2017 23:30

Čo je Webet4you (Backoffice4you) a akým spôsobom funguje tento projekt. V poslednom čase mi na moju emailovú adresu neustále chodia otázky ohľadne internetového biznisu Webet4you / Backoffice4you. Najčastejšie sa ma pýtate, či ide o seriózny projekt, ako dlho to môže fungovať a či má zmysel do toho investovať.

Ja tipujem snáď už 20 rokov a poznám viaceré stratégie tipovania. Jednu z nich, na ktorej som v minulosti aktívne zarábal, údajne používa aj Webet4you. Práve toto je ten dôvod, prečo ma tento online biznis zaujal a prečo som sa rozhodol pozrieť sa naň trošku detailnejšie a napísať recenziu.

 

Čo je to Webet4you a kto za ním stojí?

Webet4you (Backoffice4you) je projekt, za ktorým stojí nemecká spoločnosť eVision fungujúca už niečo vyše 18 rokov. Samotný projekt spoločnosti funguje od roku 2015.

 

Princíp projektu spoločnosti eVision je postavený na profitovaní zo stávok. Nejde však o hocijaké stávkovanie, resp. tipovanie na náhodu, ako by ste si mohli myslieť. Webet4you údajne vytvoril vlastnú platformu, vďaka ktorej budú všetci zarábať. Je to ale skutočne tak?

 

Poznámka: o žiaden unikát nejde. Takých platforiem, akú údajne používa Webet4you, existuje na internete niekoľko.

 

Ako to má fungovať?

Princíp fungovania tohto biznisu je úplne jednoduchý. Podielnik, čiže vy, si po registrácii musí zakúpiť minimálne jeden podiel spoločnosti. Cena jedného podielu je 50 eur. Webet4you tieto vaše peniaze údajne použije na stávkovanie. Ako som už spomínal, údajne vymysleli vlastnú platformu na tipovanie, vďaka ktorej budú generovať ohromné zisky. Následne sa vaše peniaze investované do podielov spoločnosti budú zhodnocovať a po 98 dňoch vám Webet4you vyplatí 12 až 48 % zisk.

 

Pýtate sa, čo to vlastne vymysleli za platformu, ktorá ma generovať zisky? Veď ja som v minulosti tipoval niekoľkokrát a skôr by ma trafil blesk do hlavy, ako by som mal v stávkovej spoločnosti vyhrať nejaké peniaze. Ako je potom možné, že Webet4you stále vyhráva?

Webet4you totižto údajne používa jednu pomerne známu stratégiu tipovania aj na Slovensku a v Česku, ktorá skutočne dokáže generovať zisky. Tej stratégii sa hovorí športová arbitráž alebo sure bets (istá výhra).

 

Kľúčom k tomu, aby sme zistili, či je Webet4you seriózny projekt, alebo len ďalší nezmyselný podvod, je práve spomínaná športová arbitráž.

 

Čo je športová arbitráž?

Športová arbitráž, niekedy sa stretnete aj s názvami „sure bets“, „sure betting“, „stávky bez rizika“, „arbitrážne stávkovanie“, „stávky na istotu“ a podobne (v preklade znamená, že ide o istú výhru), je medzi tipérmi pomerne známa stratégia tipovania. Podstata športovej arbitráže spočíva v tom, že uzatvárate stávky na všetky možné výsledky zápasu. Často totižto dochádza k situácii, že dve stávkové kancelárie (spoločnosti, ktoré zaisťujú stávky na výsledky zápasu alebo udalosti) zverejnia diametrálne odlišné kurzy na ten istý zápas, a tento rozdiel generuje zisk.

 

Inak napísané, ak je rozdiel v kurzoch dostatočne veľký, nastane situácia, kde pri správnom pomere vkladov na všetky možné výsledky dosiahneme zisk bez ohľadu na výsledok zápasu.

 

Príklad pre lepšie pochopenie:

Všimol som si, že dve stávkové kancelárie zverejnili na tenisové stretnutie Trump vs. Putin výrazne odlišné kurzy (kurzy, ako aj mená tenistov, sú vymyslené, ide len o príklad).

 

Stávková spoločnosť A vypísala na výhru Trumpa kurz 1,80,

Stávková spoločnosť B vypísala na výhru Putina kurz 2,50.

 

Čo ďalej? Je to veľmi jednoduché. V stávkovej kancelárii A stavíme na výhru Trumpa 1 000 eur, v stávkovej kancelárii B stavíme na Putina 720 eur.

 

Celkovo sme teda stavili 1 720 eur. Čarovné na tejto stratégii tipovania je to, že je teraz úplne jedno, kto vyhrá, budete v zisku tak či tak. Ak vyhrá Trump, zarobíte 1 000 x 1,80 = 1 800 eur. Ak vyhrá Putin, zarobíte 720 x 2,50 = 1 800 eur.

 

Zápas teda môže dopadnúť akokoľvek, vždy budete v zisku 80 eur (závisí, samozrejme, od odlišnosti kurzov. Pri iných zápasoch môžu byť menšie rozdiely, teda aj menšia výhra). Už rozumiete, prečo sa tomu hovorí sure bet (stávka bez rizika)?

 

Ilustračný obrázok športovcov.

 

Teraz poďme na to, o čom väčšina ľudí, a to aj skúsení tipéri, veľa nehovorí – možné riziká. Prezentujú túto športovú arbitráž ako stratégiu stávkovania, s ktorou nikdy neprehráte. Je to však nezmysel. Ak by to bolo také jednoduché, ako sa na prvý pohľad zdá, robil by to každý. Ja som to v minulosti tiež skúšal a verte mi, nie je to až také jednoduché. Na základe osobných skúsenosti vám prinášam pár postrehov.

 

 

Riziká, ktoré môžu nastať pri arbitrážnom stávkovaní:

  • Stávkové kancelárie nemajú príliš v obľube tipérov vyhľadávajúcich arbitrážne stávky. Niektoré z nich túto stratégiu tipovania dokonca považujú za nekalú, resp. neférovú. Ak vás odhalia, môžete dostať limit na stávky (na zápas budete môcť staviť len 5 eur, a pri takejto sume sa veľa zarábať nedá), v horšom prípade vám zablokujú účty. Sú aj stávkové kancelárie, ktoré sure betting povoľujú.

  • Pri tipovaní musíte byť extrémne rýchly. Ak nájdete vhodnú arbitrážnu stávku, musíte konať rýchlo. Kurzy sa hýbu neustále, každú minútu. Môže nastať situácia, že v stávkovej kancelárii B podáte na výhru Putina 720 eur a následne, ešte pred podaním stávky v kancelárii A, sa zmení kurz na výhru Trumpa tak, že už to pre vás nebude výhodné a bude vám hroziť mierna strata.

  • Niektoré kancelárie majú limit na stávky, ten je potrebné zistiť si vopred. Môže sa stať, že v kancelárii A podáte 1 000 eur na Trumpa a v stávkovej kancelárii B budete chcieť podať 720 eur na Putina, avšak maximálna možná stávka bude 500 eur.

  • Najhorší možný scenár môže nastať vtedy, keď stávková kancelária nečakane zruší stávku, napr. pri zle vypísanom kurze (príliš nadhodnotený kurz, zle nastavený bookmakermi. Stávková spoločnosť má vtedy právo zrušiť vašu stávku). Vysvetlím na príklade. Vezmite si, že v stávkovej spoločnosti A ste podali 1 000 eur na Trumpa a v stávkovej spoločnosti B 720 eur na Putina tak, ako je vysvetlené na príklade vyššie. Stávková spoločnosť A z ničoho nič zruší stávku a upraví kurz na 1,7, ktorý už nebude taký výhodný. Vklad 1 000 eur vám síce vrátia späť, ale máte veľký problém... Čo robiť, ak nastane takáto situácia? Máte 3 možnosti: 

  1. rýchlo podáte na výhru Trumpa 1 000 eur, aj keď bude kurz nevýhodný. Ak vyhrá Putin, nič sa nemení, získate 1 800 eur (váš zisk 80 eur), ak vyhrá Trump, získate 1 000*1,7 = 1 700 eur, čo je o 20 eur menej, ako ste stavili na oba zápasy. Ste v strate 20 eur.

  2. pokúsite sa zrušiť tip v stávkovej kancelárii B. Niektoré stávkové kancelárie ponúkajú možnosť stiahnuť stávku ešte pred začiatkom zápasu. Rátajte s miernou stratou.

  3. najviac riskujete, ak neurobíte nič. Keďže vám v stávkovej kancelárii A zrušili tip na Trumpa, a on nakoniec vyhrá, v stávkovej kancelárii B prídete o váš vklad 720 eur. Najhorší možný scenár. Pre pár desiatok eur riskujete stratu stoviek eur.

  4. ak k zrušeniu stávky dôjde tesne pred zápasom, počas neho či dokonca po zápase, máte smolu. Otázne bude, aká vysoká bude vaša strata.

  • Samozrejme, existujú aj ďalšie riziká, v tomto článku som spomenul tie najdôležitejšie.

 

Prečo je Webet4you podľa mňa len ďalšia hybridná pyramídová hra

Toľko k športovej arbitráži. Poďme sa teraz pozrieť bližšie na spoločnosť Webet4you, ktorá ponúka zhodnocovanie investícií práve prostredníctvom týchto „istých stávok“. Keď sa nad vyššie spomínanými rizikami poriadne zamyslíte, mali by sa vám vo vašej hlave (ak aspoň trochu uvažujete kriticky) vynoriť tri nasledovné otázky.

 

1.) Ako je možné, že firma Webet4you ponúka garantovaný zisk?

Garantovaný zisk je niečo, čo normálnemu investorovi spustí v hlave alarm. Keď k tomu pridáme fakt, že spoločnosť Webet4you má vaše vklady zhodnocovať tipovaním, čiže hazardom, kde nikdy nemáte istotu, začnete pochybovať. Ako som vysvetlil v sekcii – riziká pri športovej arbitráži, bod č. 4 – ani tipovanie týmto spôsobom nie je 100 %, čo priznáva aj samotný Webet4you, viď obrázok nižšie.

 

Ako si Webet4you protirečí - najskôr garantuje zisk a následne tvrdí, že môže dôjsť k strate.

 

Všimnite si, že si trošku protirečia. V bode 4 zaručujú garantovaný týždenný zisk 1 až 4 %, a následne v bode 5 píšu o teoretickej možnej strate. Ja na základe mojich skúseností môžem potvrdiť, že nejde len o teoretickú možnosť straty, ale aj praktickú.

Pokojne môže nastať prípad, že stávková kancelária zruší niektorý zápas a Webet4you pôjde do straty. Ako chcú potom garantovať zisk, keď pokojne môžu prísť o vaše peniaze? Odkiaľ vám po 98 dňoch vyplatia sľubovanú sumu?

 

2.) Je tento projekt dlhodobo udržateľný?

Ďalšia vec, ktorú som spomínal, stávkové kancelárie nemajú príliš v láske ľudí, ktorí tipujú takýmto spôsobom. Väčšina to považuje za nekalú praktiku a len čo vás odhalia, buď vám zrušia účet, alebo, v lepšom prípade, vám dajú limit na stávky. To znamená, že budete môcť podávať stávky za maximálne 10 eur.

Pýtate sa, čo tým sledujem? Teraz si vezmite, že v spoločnosti Webet4you je registrovaných 100 000 ľudí a každý z nich si zakúpi aspoň jeden podiel za 50 eur. Tieto peniaze spoločnosť investuje práve do športových arbitráží a následne, po 98 dňoch, musí každému vyplatiť 12-48 %, čo je pri investícii 50 eur nejakých 56 až 74 eur. Ak to vynásobíme počtom registrovaných partnerov, vyjde vám číslo 5,6 až 7,4 milióna eur. Teraz mi vysvetlite, ktoré stávkové kancelárie sa nechajú okrádať o takéto vysoké sumy?

 

Ja som si takýmto spôsobom privyrábal pár desiatok eur a odhalili ma. Myslíte si, že im na to neprídu a nezablokujú ich?

 

3.) Na čo spoločnosť potrebuje registrovaných partnerov/podielnikov?

Ak by stávkovanie na športových arbitrážach bolo skutočne 100 % výnosné, čo by bránilo majiteľom spoločnosti požičať si od banky stotisíc eur a následne tieto peniaze zhodnotiť vyššie uvedenou stratégiou? Nepotrebujú na to žiadnych podielnikov, resp. investorov. Celý zisk by bol ich.

 

Môj názor na projekt Webet4you

Na základe vyššie uvedených faktov, podložených mojimi niekoľkoročnými skúsenosťami s tipovaním arbitrážnych stávok, sa domnievam, že Webet4you nemôže a ani nebude dlhodobo generovať zisky na stávkach. Niečo na stávkovaní možno skutočne zarobia, ale bude to len maximálne 5 až 10 % z celkového zisku. Odkiaľ Webet4you získa ďalších 90 až 95 % prostriedkov na výplaty, vám snáď ani nemusím hovoriť. Áno, tipujete správne, z vašich peňazí, za ktoré si kupujete ich bezcenné podiely.

 

Na sure betting môžete zarábať aj sami, bez registrácie do Webet4you

Na to, aby ste si začali privyrábať touto stratégiou, nepotrebujete žiadneho prostredníka, resp. žiadnu investičnú spoločnosť, akou je Webet4you a podobne. Vystačiť si môžete aj sami. Potrebné bude zaregistrovať sa do pár stávkových kancelárií, vložiť na ne nejaké finančné prostriedky a potom už len vyhľadávať stávky vhodné pre arbitráž. Ak si myslíte, že pri každom zápase budete musieť počítať kurzy, tak sa mýlite. Existujú rôzne webové stránky, ktoré automaticky vyhľadávajú takéto stávky. 

 

Veľkou výhodou je, že vaše peniaze máte stále pod kontrolou, môžete si ich zo stávkových kancelárií kedykoľvek stiahnuť a vykašľať sa na to. Naopak, ak sa zaregistrujete do spoločnosti Webet4you a investujete, riskujete, že svoje peniaze už nikdy neuvidíte.

 

Pár rád, ako na to:

  • V prvom rade rátajte s tým, že budete potrebovať veľkú sumu peňazí (niekoľko tisíc eur) a budete sa musieť zaregistrovať v desiatkach stávkových kancelárií.

  • Netreba byť chamtivý ako som bol ja. Uskromnite sa aj s nižším ziskom. Čím viac budete chcieť, tým skôr vám na to môžu prísť a zablokovať účty, prípadne vás obmedzia limitom.

  • Berte to ako normálnu prácu, ktorej by ste mali venovať dostatok času a hlavne trpezlivosti.

  • Budete musieť neustále sledovať kurzy, robiť analýzy arbitrážnych stávok.

  • Rátajte s neustálym prelievaním peňazí z jednej stávkovej kancelárie do druhej.

  • Kurzy sa neustále menia, pri podávaní stávok to musíte sledovať, aby ste neprešvihli príležitosť. Vyhraté nemáte ani po podaní stávok. Ako som už spomínal, môže sa stať, že niektorá kancelária zruší vašu stávku a vy budete musieť okamžite reagovať, inak vám hrozí strata vašich peňazí.

 

Mohlo by vás zaujímať:

7 tipov, ako rozoznať pyramídový podvod od legitímnej investičnej príležitosti - prečítajte si mojich 7 tipov, ako odhaliť finančné podvody na internete.

 

Pár slov na záver

Športová arbitráž je seriózna metóda zarábania na internete. Má svoje výhody aj nevýhody. Určite by som to však neoznačoval stávkami na istotu. Tých rizík je tam veľa a pre pár eur často riskujete celý váš kapitál. Existujú však hráči, ktorí túto tipovaciu stratégiu využívajú vo veľkom. Sú to však hráči s bohatými skúsenosťami, pričom využívajú aj ďalšie identity z dôvodu limitovania hráčskych účtov. Sám poznám jedného takého, ktorý na tom zarába niekoľko stoviek eur mesačne. Už niekoľkokrát mu zablokovali účty, no vždy si nejakým šikovným spôsobom poradil.

 

Ja osobne som arbitrážne stávkovanie skúšal nejakú dobu, no neprinieslo mi to požadovaný výsledok. Časom som s tým skončil, okrem iného, aj z dôvodu blokácie stávkovými kanceláriami. A vytvárať neustále nové účty s novými identitami sa mi veru nechcelo.

 

 

Čo sa týka Webet4you / Backoffice4you, nepredpokladám, že tento projekt má nejakú budúcnosť. Na základe v článku spomínaných faktov si dovolím tvrdiť, že ide len o ďalšiu hybridnú nelegálnu hru (Ponziho schému s prvkami pyramídovej schémy) a ich produkt - športová arbitráž - vďaka ktorému majú generovať zisky, je v skutočnosti len kamufláž na zakrytie podvodu a vaše zarobené peniaze pochádzajú z investícií nových registrovaných členov, ktorí si zakúpili podiely.

 

V tomto článku som sa chcel zamerať hlavne na technickú stránku projektu, teda či má Webet4you perspektívnu budúcnosť a či to vôbec môže fungovať tak, ako to propagujú. Ďalšie veci, týkajúce sa hlavne majiteľov projektu (či už v minulosti neprevádzkovali nejaký podvod - pyramídovú hru alebo Ponziho schému), spoločnosti a či fungujú v súlade so zákonom, prenechám vám. Budem rád, ak sa ku mne pridáte a do diskusie napíšete ďalšie zistenia, ktoré ste v tomto článku nenašli. 

 

Našli ste v tomto článku zaujímavé informácie, ktoré považujete za prínosné? Potom sa o ne podeľte so svojimi známymi a možno tak niekomu pomôžete. Stačí, ak článok budete zdieľať alebo mu dáte like. Určite odporúčam lajknúť moje facebookové skupiny, v ktorých neustále zverejňujem novinky týkajúce sa práce z domu a podnikania na internete. V prvej skupine sa zameriavam všeobecne na zárobok na internete (toto je odkaz), druhá facebooková skupina patrí ponukám práce z domu (odkaz nájdete tu). Kliknite na ,,páči sa mi to" a v upozorneniach nastavte ,,dostávať všetky príspevky". 

 

 

Odporúčam prečítať si tieto tri články:

Fungovanie Ponziho schémy – článok o internetových scamoch, čo majú všetky tieto online podvody, ako sú Recyclix, Coinspace, Digital generation, Kairos technologies, Zeekrewards, Banners Broker, spoločné. Po prečítaní článku by ste mali pochopiť, ako funguje každá Ponziho schéma.

 

Čo sú to pyramídové hry a ako fungujú – článok o pyramídových hrách + praktické príklady.

 

Pár rád, ako sa nedať nachytať internetovým šmejdom – v tomto článku si môžete prečítať pár mojich postrehov a rád, na čo si dať pozor, aby ste v budúcnosti nenaleteli na nejaký podvod.

 

Author Juraj.

 

Mohlo by vás zaujímať:

Diskusná téma: Webet4you a športová arbitráž - podvod alebo seriózny biznis?

Dátum: 12.01.2018

Vložil: P.

Titulok: môj názor

Dobre napísaný článok, dostatočne názorne vysvetlený aj pre hlupákov, snáď to aspoň niektorých odradí od toho, aby investovali do tejto Ponziho schémy.
Niekoľko menších mojich postrehov:
- bod 2) je podľa mňa absolútne kľúčový. Niektorým činnostiam sa efektivita s narastajúcim objemom financií zvyšuje, iným naopak, znižuje. Je jasné že vďaka interným kontrolným mechanizmom sa každá arbitrážna príležitosť rýchlo uzavrie, ak by ju stávkujúci začali vo veľkom využívať. Vďaka limitom stávkových kancelárií by skupina s veľkým objemom financií bola schopná staviť na každú arbitrážňu príležitosť len nepatrnú časť zo svojich financií. Prečo asi sa miliardári neživia zarábaním na arbitrážach?
- príklad "najhoršieho možného scenára" v článku pri rizikách nie je najšťastnejšie zvolený. Ak by totiž aj zrušili stávku na Trumpa a znížili kurz na 1.7, arbitrážna príležitosť by sa tým neuzavrela. Ak by sme mali stavené na Putina 720€ pri kurze 2.5, stačilo by nám pozíciu uzavrieť a to tak, aby sme v oboch prípadoch vyhrali rovnako:
720€ × 2.5 = x€ ×1.7 => x = 2.5/1.7 × 720€ =1058.82€
V oboch prípadoch by sme tak vyhrali 1800€ a stávka by nás stála 1778.82€, čím by sme mali bezrizikový profit 21.18€.
Vo všeobecnosti, ak existuje n disjunktných scenárov pokrývajúcich všetky možnosti s kurzami y_1, y_2, ... , y_n , tak arbitrážna príležitosť existuje, ak 1/y_1 + 1/y_2 + ... + 1/y_n < 1 (stavili by sme na všetky scenáre, konkrétne na i-ty scenár 1/y_i a vyhrali by sme vždy presne 1, pričom naše náklady na tikety by boli menej než 1).
V tomto príklade by kurz na Trumpa musel klesnúť pod 5/3 (1.66666666...) aby sa uzavrela arbitrážna príležitosť.
- ja osobne by som tipoval, že Webet4you ani vôbec netipuje (jedine ak by z toho robili dokumentáciu a predkladali to spoločníkom ako "dôkaz", že naozaj zarábajú na stávkovaní). Spoločnosť má dostatok inej "roboty" ktorá je pre ňu kritická (lanárenie ovečiek propagandou, live chat, manažovanie tokov peňazí) a hľadanie a využívanie arbitrážnych príležitostí by bola pre ňu časovo náročná práca s relatívne zanedbateľným ziskom v porovnaní s jej celkovým kapitálom.

Dátum: 13.01.2018

Vložil: Admin

Titulok: Re:môj názor

No máte pravdu, zle som počítal. Ach tá moja matematika...
Každopádne, ďakujem za doplnenie.

Pridať nový príspevok