Pozor na web pracujem.sk ponúkajúci manuálne práce na doma

22.04.2020 08:32

Ponúkajú manuálne práce vo forme lepenia obáok, skladania štipcov a balenia rušiek. Upozornili ste ma na webovú stránku, ktorá podľa vášho popisu predstiera, že je zamestnávateľom a ponúka záujemcom z Česka a Slovenska manuálnu prácu z domu. Ide o web https://pracujem.sk/. Na webe nájdeme hneď niekoľko ponúk na manuálnu prácu na doma, konkrétne balenie rúšok, lepenie obálok a skladanie štipcov. V tejto recenzii sa na stránku pozriem trochu bližšie a skúsim zistiť, či naozaj ponúkajú nejakú prácu.

Upozorňujem, že nejde len o stránku pracujem.sk. Osoby či osoba, čo stoja za spomínanou stránkou, vo veľkom propagujú ponuky na prácu z domu aj v rôznych FB skupinách.

 

Pár informácií o stránke pracujem.sk

Prvá vec, ktorá budí vo mne nedôveru, je absencia obchodných podmienok a ochrana osobných údajov. Tieto veci by mala mať na webe každá seriózna firma.

Nič sa nedozvieme ani pri zadaní URL adresy pracujem.sk do WHOIS. Majiteľ domény je skrytý.

 

Ako som už spomínal v úvode tohto článku, na webe nájdeme len 3 inzeráty/ponuky na prácu. Prvá ponuka je balenie rúšok, druhá lepenie obálok a tretia ponuka práce na doma je skladanie štipcov. Zvláštne je, že na konci každého inzerátu je uvedená vždy iná firma aj s iným menom, no všetky vyžadujú poslať peniaze za vstupný balíček na bankový účet vedený vo Veľkej Británii.

 

Homepage webu pracujem.sk.

 

Rozbor ponuky na lepenie obálok

Za touto ponukou stojí údajne Viera Kišiková (naborkisikova@gmail.com) zo spoločnosti TARIN s. r. o. Z inzerátu sa dozvedáme, že práca je vhodná ako pre slovenských, tak aj pre českých záujemcov a je možné ju vykonávať na dohodu alebo trvalý pracovný pomer.

Náplňou vašej práce má byť vkladanie letáčikov veľkosti A5 do obálky a následne zalepenie obálky.

 

Vo vstupnom balíčku, za ktorý mimochodom musíte zaplatiť 10 eur, dostanete údajne až 2 000 obálok a 2 000 kusov letáčikov. Za takúto prácu sľubuje spoločnosť zárobok 70 eur s tým, že mesačne môžete takto polepiť niekoľko balíkov a zarobiť si až 400 eur.

 

Do obálok máte vkladať reklamné letáčiky a spoločnosť TARIN s. r. o. je reklamná agentúra. Na základe toho by sa dalo povedať, že ide o serióznu ponuku od reálnej firmy. Lenže niektorým ľuďom a ani mne takýto „dôkaz serióznosti“ nestačí. Do Google som si zadal názov spoločnosti TARIN s. r. o. a vyhľadal ich webovú stránku s tým, že ich kontaktujem a zistím, či daná ponuka skutočne pochádza od nich. A ajhľa, čo sa stane, keď si do adresného riadka vyhľadávača zadáte web www.tarin.sk? Vyhodí vám upozornenie od tejto reklamnej agentúry, že s danou ponukou nemajú nič spoločné a že niekto zneužíva dobré meno ich spoločnosti.

 

Reklamná agentúra Tarin s.r.o na svojej stránke tarin.sk upozorňuje na podvod.

 

Keď si zadáme do Google meno Viera Kišíková, vyhodí vám môj starší článok ohľadne lepenia obálok a podobných manuálnych prác na doma. Článok si môžete pozrieť tu.

V diskusii píše jedna moja čitateľka na spomínanú osobu toto:

 

Mám záujem o lepenie obálok a pier. Bohužiaľ, mám zlú skúsenosť s prácou na doma práve s lepením obálok: naletela som podvodníkom za poplatok 10 € vopred, peniažky sa posielali na naborkisikova@gmail.com.
 

Viera Kišíková
WM Agentúra, s. r. o.

066 01 Humenné
IČO: 50469665
DIČ: 2120344006
IČ DPH: SK2120344006

Bohužiaľ, adresa bola vždy iná, kedykoľvek dali ponuku, meno ostalo, ale adresa bola vždy iná :(

 

A ďalší komentár:

 

Nereagujte na pracovné ponuky z emailovej adresy naborkisikova@gmail.com, podpisuje sa Ing. Viera Kišíková, vystupuje vždy za inú firmu, samozrejme, daná firma o jej aktivitách netuší. Vyberá si mená serióznych firiem, aby ponuka vyzerala dôveryhodne. Číslo účtu, na ktoré chce, aby ste poslali peniaze, tiež nepatrí firme, za ktorú sa vydáva.

 

V roku 2019 táto podvodníčka vystupovala tiež pod spoločnosťou LEPAS s. r. o. a údajne ponúkala prácu formou lepenia obálok. Firma sa od tejto ponuky dištancovala vo svojej FB skupine, pozri obrázok nižšie.

 

Lepas s.r.o. upozorňuje na svojej FB stránke, že ide o podvod.

 

Takže toľko k ponuke lepenia obálok od pravdepodobne fiktívnej osoby Viery Kišíkovej. Ide, samozrejme, o podvod a neodporúčam platiť dopredu žiadne peniaze.

 

Rozbor ponuky skladanie štipcov

V tomto prípade má ísť o prácu na doma vo forme skladania štipcov. Za jeden vyskladaný balík ponúkajú zárobok 100 €, celkovo si môžete zarobiť údajne až 600 € mesačne, a to ako hlavný alebo aj ako vedľajší príjem.

Vo vstupnom balíčku, ktorý stojí až 20 eur, majú zasielať 1 000 ks plastových sponiek a 2 000 ks častí na zloženie štipcov.

 

Veľmi zvláštne je to, že kým pri predchádzajúcej ponuke – lepenie obálok – je vedený bankový účet s číslom IBAN GB02PRTC00998500094992 na meno Viera Kišíková, pri tejto ponuke je uvedený presne ten istý IBAN kód, ale na meno Mária Tkacová, pozri obrázky nižšie. Jeden spoločný bankový účet vedený dvoma rôznymi osobami? To je asi nezmysel, však?

 

Rovnaké IBAN číslo účtu, iné názvy spoločností a ich zástupcov.

 

Na konci inzerátu je pod menom Mária Tkacová uvedená reálna firma Prírodný raj s. r. o. a s pravdivými údajmi, ktoré boli opäť stiahnuté z výpisu obchodného registra SR. Dokazuje to prehlásenie, ktoré firma urobila na svojej FB stránke:

 

Upozornenie od spoločnosti Prírodný raj s.r.o. na svojej facebookovej stránke.

 

Mimochodom, keď zadáte do Google spomínaný IBAN kód GB02PRTC00998500094992, vyhodí vám celkom plodnú diskusiu na Modrom Koníkovi. Tam sa spomína, že bankový účet je vedený na meno Mária Mészárosová (caganovatea@gmail.com), ktorá údajne zastupuje firmu Converso s.r.o.

V spomínanej diskusii sa vyjadrila aj pani Mária Mészárosová, ktorá tvrdí, že jej meno bolo zneužité.

Aj v pomto prípade ide o podvod.

 

Rozbor ponuky na balenie rúšok

Za touto ponukou údajne stojí Peter Benkovič (sterilneruska@gmail.com) zo spoločnosti SARSTEDT spol. s r. o.

Náplňou práce má byť balenie sterilne zabalených rúšok do krabíc, pričom do jednej krabice máte zabaliť 200 kusov rúšok a masiek na tvár, za čo vám majú vyplatiť až 200 eur + záloha 25 eur. Firma v inzeráte uvádza, že práca je vhodná pre všetkých občanov Slovenskej a Českej republiky. Je vhodná aj pre mamičky na materskej, nezamestnaných, pre zamestnaných, ktorí si chcú privyrobiť popri práci, či pre študentov, ktorí si chcú zarobiť popri škole.

V tomto prípade platíte za vstupný balíček až 25 eur.

 

Keď si zadáte názov spoločnosti SARSTEDT spol. s r. o. do Google, zistíte, že sa zaoberá predajom spotrebného tovaru pre medicínu a vedu. Ponuka teda opäť vyzerá, aspoň na prvý pohľad, seriózne, hoci s rúškami nemajú nič spoločné.

 

Kým v predchádzajúcich 2 prípadoch nesedelo meno s názvom spoločnosti, tentokrát podvodník ukradol z výpisu obchodného registra SR aj názov firmy, aj meno jej majiteľa.

 

Rozdiel oproti predchádzajúcim dvom ponukám je aj v tom, že podvodník použil nový IBAN: GB92PRTC00998500206765, ale ako vidíte, ide opäť o britský účet.

Zrejmé je aj to, že táto pracovná ponuka existuje len pár dní/týždňov a že podvodník, ktorý sa vydáva za Petra Benkoviča zo spoločnosti SARSTEDT spol. s r. o., sa prispôsobil dnešnej situácii ohľadne koronavírusu. V inzeráte spomínajú ťažké chvíle, že im narástol dopyt na lekárske potreby o 380 %, a že preto najímajú ľudí na jednoduchú manuálnu prácu na doma.

 

Pozornému oku neujde, že tento inzerát napísala tá istá osoba ako predchádzajúce dve ponuky. Rovnaké formátovanie textu, rovnaký štýl písania a tie isté gramatické či štylistické chyby. Ako by tých majiteľov jedna mater mala.

 

 

 

Pár slov na záver

Tri rôzne ponuky, tri rôzne spoločnosti, ale vo všetkých troch prípadoch máte posielať peniaze na rovnaký bankový účet vo Veľkej Británii. V skutočnosti ide podľa môjho názoru buď o tú istú osobu, alebo o skupinu osôb, ktoré o sebe vedia. Podľa gramatiky (veľa rovnakých chýb vo všetkých troch inzerátoch) a štýlu písania by som povedal, že je to tá istá osoba.

Stránka neobsahuje žiadne obchodné podmienky ani ochranu osobných údajov. Majiteľ domény www.pracujem.sk je podľa WHOIS databázy skrytý. Nenájdete na nej žiadne skutočné údaje, len fiktívne mená a reálne názvy spoločnosti, ktoré boli zneužité.

 

Peniaze za vstupný balíček vyžadujú dopredu, pričom neviete, čo balíček bude obsahovať a či vám nejaký balíček na prácu vôbec pošlú (tiež by ma veľmi zaujímalo, odkiaľ chcú posielať materiál na prácu, z Británie?). Takto de facto kupujete mačku vo vreci a keďže vám zmluvu pravdepodobne nedodajú, ktovie, či vám vôbec niečo zaplatia, keď im zhotovenú prácu pošlete na preplatenie.

Toto všetko neznie ako seriózna príležitosť na zárobok, však? Ja osobne vám spoluprácu s týmito osobami neodporúčam.

 

Mimochodom, podľa môjho názoru vo všetkých troch prípadoch ide o predaj produktov, ktorý dotyčná osoba zakrýva ponukou práce na doma, čo je jednoznačne klamlivá obchodná praktika. Vy ste koncový odberateľ a produkty si budete musieť buď ponechať, alebo ich predať (na internete ale viacerí píšu, že vám po uhradení poplatku nič nepošlú).

 

Ak hľadáte reálny zárobok bez podvodu (skrytého rizika či poplatkov), mrknite sa na tieto tri články:

Ako si privyrobiť peniaze online – v článku nájdete reálne spoločnosti, ktoré ponúkajú buď príležitostný zárobok, alebo hoci aj pravidelný zárobok, ktorý vás dokáže uživiť.

Zárobok formou vypĺňania platených dotazníkov - chcete si zarobiť len tým, že vyjadríte svoj názor? Ak áno, v tomto článku nájdete 25 prieskumných firiem, ktoré vám to umožnia.

 

Pokiaľ si hľadáte reálnu prácu z domu na dohodu či nejakú formu zmluvy, sledujte túto kategóriuZ času na čas sa tam objavia aj ponuky z oblasti zákazníckych služieb, moderátor chatu, operátor zákazníckeho centra a podobne.

 

Nenašli ste v tejto recenzii to, čo ste hľadali? Potom si prečítajte aj diskusné fórum, tam snáď nájdete zaujímavé informácie k téme.

Máte nejaké skúsenosti s portálom pracujem.sk? Budem rád, keď sa zapojíte do diskusie. 

 

Našli ste v tomto článku zaujímavé informácie, ktoré považujete za prospešné? Potom sa o ne podeľte so svojimi známymi a možno tak niekomu pomôžete. Stačí, ak článok budete zdieľať alebo mu dáte like. Určite odporúčam lajknúť moje facebookové skupiny, v ktorých neustále zverejňujem novinky týkajúce sa práce z domu a podnikania na internete. V prvej skupine sa zameriavam všeobecne na zárobok na internete (toto je odkaz), druhá facebooková skupina patrí ponukám práce z domu (odkaz nájdete tu). Kliknite na ,,páči sa mi to" a v upozorneniach nastavte ,,dostávať všetky príspevky". 

 

Author Juraj.

 

Mohlo by vás zaujímať:

Diskusná téma: Pozor na web pracujem.sk, ktorý ponúka manuálne práce na doma

Dátum: 17.01.2021

Vložil: Anča

Titulok: Pozor na ďalší podobný web.

Pozor na ponuku, ktorá sa zobrazuje predovšetkým vo facebookových skupinách. Práca na doma v podobe balenia rúšok.

Čo je zvláštne, ponuku spamujú viaceré osoby (ktorých účty boli pravdepodobne zneužité), ale kontaktný email je vo všetkých ponukach rovnaký – radkaszolgova@gmail.com (Radka Szolgová).

Na začatie spolupráce vyžadujú zálohu 25 eur. Peniaze posielate na britský účet GB78HLFX11055912671762. Nič im neposielajte!

Dokonca zneužili meno známej personálnej agentúry INDEX Nosluš. Tu je ich vyjadrenie:
https://www.indexnoslus.sk/pozor-zneuzitie-znacky-index-noslus-podvodna-ponuka-prace/

Dátum: 28.04.2020

Vložil: m

Titulok: práca na doma balenie rúšok

aj ja som bohužiaľ naletela :-(

Pridať nový príspevok