Podvody na Facebooku na ktoré si treba dať pozor

10.07.2015 09:19

Moderné technológie a zavedenie internetu do práce a domácností prinieslo bežným ľuďom mnoho nových možností. Informácie sa pre nás stali dostupnejšie, máme možnosť spojiť sa s blízkymi, ktorí sú vzdialení od nás aj niekoľko stoviek kilometrov. Práve s tým súvisí aj veľká popularita sociálnych sieti. Sú obľúbené nie len mladšími ale aj staršími ročníkmi. V našich končinách je jednou z najviac využívaných sociálnych sieti Facebook. Vďaka nemu môžeme vedieť čo robia naši priatelia a známi, ako sa im darí, čo majú nové a aspoň na malú chvíľu máme pocit, že sme súčasťou ich života. Ale tak ako všetko, aj sociálne siete majú svoju odvrátenú tvár. Práve tej sa budem dnes venovať.

 

Za každý like a zdieľanie dostane to chúďa 10 centov

Majiteľ príspevku vyzýva na lajknutie a zdieľanie, pričom sľubuje odmenu.

Každý používateľ Facebooku sa určite aspoň raz stretol so smutným príbehom a žiadosťou o pomoc. Najčastejšie ide o fotografie vyhladovaných, zranených a ťažko chorých detí, pri ktorých je zároveň uverejnená výzva na zdieľanie a lajkovanie daného príspevku. Ak budete príspevok zdieľať a dáte mu like, autor príspevku sľubuje, že danému dieťaťu pribudne na jeho účet 10 centov (niekedy je to viac, inokedy menej). Obdobou sú rôzne smutné príbehy týraných a vyhladovaných zvierat. Úprimne povedané, smutný pohľad psíka, ktorý je vyhladovaný na kosť, dokáže s nejedným z nás „zamávať“. Nemá tvár, ktorá sa sama nedokáže brániť, v nás vyvolá pocit, že by sme mali pomôcť... Tak prečo by sme príspevku nedali obyčajné „like“, veď za každé zdieľanie dostane ten chudáčik granulu, možno dve?

 

Pohľad na podvyživené dieťa alebo vyhladované zviera je hrozný a nejeden z nás s dobrým úmyslom príspevok zdieľa a nabáda k tomu aj svojich priateľov – veď si máme navzájom pomáhať. Vám to zaberie iba pár sekúnd a bude vás hriať dobrý pocit z toho, že ste pomohli niekomu, kto to naozaj potrebuje. Samozrejme, nebolo by na tom nič zlé, keby nešlo o podvod. Pýtate sa, o čo presne ide?

 

Facebook samozrejme nikdy neumožňoval a ani neumožní zbierky a posielanie peňazí na základe zdieľania a lajkovania. Je to len klamstvo ľudí, majiteľov rôznych Facebook skupín, ktorí sa takýmto spôsobom snažia nalákať na svoj profil čo najviac užívateľov. Veď si skúste všimnúť, že hlavná osoba, ktorá túto fotografiu vytvorí a šíri, niečo propaguje na svojom profile. Väčšinou ide o skrytú reklamu. V prípade Facebook skupín ide o snahu upútať pozornosť a získať čo najviac fanúšikov. Nezdá sa vám takéto zneužívanie nešťastia iných na komerčné účely úbohé? 

 

Pozor na podvodné reklamy

Často sa stáva, že pri prezeraní Facebook nástenky sa vám popri rôznych príspevkoch od vašich priateľov zobrazí aj nejaká tá reklama. Na tom nie je nič zlé, veď aj Mark Zuckerberg si potrebuje zarobiť. Niektoré reklamy však zaváňajú podvodom. Ide práve o reklamy z oblasti zárobku na internete, poprípade práce na doma. Nedávno sa jedna taká reklama zobrazila aj na mojej nástenke. Fotografia spokojnej ženy s textom: „Práca na doma, ako si jednoducho privyrobiť. Zarábam 7 650 eur a teraz ukážem aj vám, ako sa k takej sume dopracovať“. Keď na to kliknete, otvorí sa vám webová stránka plná klamstiev a nezmyslov. Mám na mysli také tie stránky s online ruletou, obchodovaním na burze, tipovaním a podobne, kde vám mažú med okolo úst a snažia sa vás presvedčiť, aby ste investovali vlastné peniaze.

 

 

Pomôž blížnemu svojmu

Súčasná doba je zložitá a každý rozmýšľa nad tým, ako zarobiť čo najviac. Najlepšie, ako sa hovorí, zarobiť a nič nerobiť. A práve v tomto hesle sa nesie ďalší podvod organizovaný na Facebooku. Pár „šikovných“ ľudí vymyslelo spôsob, ako užívateľov sociálnej siete okradnúť. Pýtate sa ako?

 

Článok so šokujúcim obrázkom a senzuchtivým nadpisom, ktorý nabáda na kliknutie.

Na vašom profile - nástenke sa objaví zaujímavá fotografia, poprípade šokujúci nadpis článku, ktorý vo vás vyvolá pocit zvedavosti. Často ide o porno, vymyslené úmrtia známych osobností, fotografie, na ktorých gigantický had zjedol človeka, a podobne. Jednoducho niečo, s čím sa nestretávate každý deň a čo by mohlo upútať vašu pozornosť. Vy na ten článok kliknete v presvedčení, že sa dočítate niečo nové a zaujímavé, ale pravda je úplne iná. Po kliknutí vás vyhodí na ďalšie neexistujúce stránky. Váš počítač napadne vírus, ktorý umožní neznámemu hackerovi, aby mohol komunikovať s vašimi priateľmi. Tým potom prichádzajú rôzne správy, v ktorých ich ,,vy“ žiadate, aby vám požičali pár drobných. Môže ísť o 5, 10, ale aj 50 eur. Zvyčajne ide o menšie sumy. Ak by ste prišli o pár eur, nebolo by to až také hrozné. Lenže tu sa to ani zďaleka nekončí. Hacker totiž z vašej karty prevedie oveľa väčšie množstvo finančných prostriedkov ako bolo uvedené v pôvodnej správe. Na tento trik sa nechalo nachytať už množstvo ľudí. Ako sa hovorí, opatrnosti nie je nikdy dosť. Veľmi známy a publikovaný prípad sa stal u našich susedov v Českej republike. Preto si aj vy dávajte pozor a hlavne neklikajte na rôzne neuveriteľné a senzáciechtivé nadpisy článkov.

 

V súčasnosti si na svojej Facebook nástenke všímam častejší výskyt článkov, ktoré sa na prvý pohľad javia ako video. V strede fotografie majú takú šípku, ktorá má nabádať užívateľa na jej kliknutie, a teda prehratie videa. Keď však na tu šípku kliknete, otvorí sa vám webová stránka. Ďalej to môže pokračovať tak, ako som písal vyššie.   

 

Funkcie, ktoré inde nenájdete

Ďalšou super možnosťou, ako sa môže dostať hacker k Vašim údajom sú ponúkané rôzne funkcie, ktoré bežne na Facebooku nenájdete. Môže ísť napríklad o zmenu farby Vašej nástenky, alebo o informačnú funkciu, vďaka ktorej môžete zistiť, kto si najčastejšie prezerá Vaše fotky, alebo profil. Možností je neúrekom. Stačí iba kliknúť na pridaný odkaz... Nemusí ísť výlučne o nebezpečnú aktivitu či podvod, ale pokiaľ by Vás vyzvali na inštaláciu čohokoľvek, určite si do svojho PC nič nesťahujte a neinštalujte, mohlo by to mať pre Vás a Váš počítač katastrofálne následky.

 

Súťaže o vecné ceny a peniaze

Je to možno najrozšírenejší podvod na Facebooku, v ktorom sa podvodníci často skrývajú za logo nejakej serióznej firmy. Nedávno som na túto tému napísal príspevok, v ktorom sa podvodníci vydávali za známy obchodný reťazec Penny Market. Údajne mal najrýchlejšie reagujúcim fanúšikom rozdávať darčekové poukazy, iPady a mnoho ďalších cien v hodnote 2 000 Kč. Aby ľudia mali šancu niektorý zo spomínaných darčekov vyhrať, museli túto ponuku sami šíriť prostredníctvom sociálnej siete. V ďalšom kroku boli vyzvaní, aby do formulára zadali svoje telefónne číslo. Nikto však nerátal s tým (pretože si neprečítali text napísaný malými písmenkami), že namiesto výhry budú platiť... Poskytnutím svojho tel. čísla dali totižto súhlas na zasielanie platených SMS správ. Za každú prémiovú SMS mala byť z ich účtu u mobilného operátora strhnutá čiastka 3,30 eur.

 

V prípade podobných akcií si vždy overte, či túto súťaž zverejnila firma aj na svojom oficiálnom webe, oficiálnej Facebook stránke, poprípade v kamenných predajniach.

 

Prečítajte si aj článok podvodné súťaže na facebooku, v ktorom nájdete príklad, ako tieto súťaže fungujú a prečo je lepšie sa im vyhýbať.

 

Pozor na podvodné inzeráty na odkúpenie facebookových účtov

V poslednom období na Facebooku čoraz častejšie vídam rôzne ponuky na odkúpenie účtov. Môže ísť o účty klasických ľudí, ale aj o fingované účty. Možno si pomyslíte, že ide iba o nejaký nový hit, ktorý beží na sociálnych sieťach. To však vôbec nie je pravda. Ide o jeden veľký podvod, pre ktorý sa môžu obyčajní užívatelia sociálnych sietí dostať do poriadnych problémov. Prečo do problémov? Keď predávate svoj facebookový účet, predávate ho so všetkým. Ten, kto ho odkúpi, môže vo vašom mene písať rôzne správy vašim priateľom alebo pridávať rôzne nevhodné príspevky, za ktoré budete napokon stíhaný vy. Pod vaším menom môže oslovovať vašich priateľov a vy ani netušíte, aký malér z toho môže byť. Vo väčšine prípadov je záujem hlavne o účty, na ktorých máte pridaných množstvo priateľov. Tieto kontakty sú neskôr zneužívané za rôznymi účelmi. Môže ísť len o reklamu, alebo aj o oveľa horšie verzie zneužívania, ako napr. podvodné predaje a podobne. Existujú dokonca aj rôzne organizované skupiny, ktoré môžu zneužívať citlivé informácie o vašich priateľoch na Facebooku.


Ak ste už niekedy narazili na inzerát, v ktorom vám ponúkajú peniaze za váš facebookový účet, a vy nad touto ponukou uvažujete, radšej si to poriadne rozmyslite. Určite by vás nepotešilo, keby ste z toho v budúcnosti mali nejaké problémy.

                                                                                      

Zmena Facebook hesla

Vybehla Vám po prihlásení správa, alebo iné upozornenie, že si máte zmeniť heslo, alebo niečo podobné? Pozor! Zaručene ide o podvod. Facebook takéto výzvy nezasiela. Ide o niekoho, kto sa za Facebook vydáva a chce získať Vaše osobné údaje.

 

Pár slov na záver

Skutočnosť, že internet do našich životov priniesol mnoho pozitívneho, je nepopierateľná. Faktom však ostáva, že dal priestor aj ľuďom s nie čistými úmyslami. Sociálne siete majú množstvo užívateľov a tým pádom sú aj skvelým miestom, kde sa dajú organizovať rôzne podvody. Čím viac ľudí, tým väčšie množstvo potenciálnych obetí. Preto je obzvlášť dôležité, aby sme neverili všetkému, čo vidíme a aby sme boli stále opatrní. Určite nikto z nás nechce naletieť podvodníkom. 

 

Rozhodne si prečítajte aj diskusné fórum, je pravdepodobné, že tam nájdete ďalšie zaujímavé informácie k téme. V prípade, že máte nejaké otázky alebo sa chcete takisto podeliť so svojimi skúsenosťami a poznatkami, neváhajte a napíšte do diskusie.

 

Našli ste v tomto článku zaujímavé informácie, ktoré považujete za prospešné? Potom sa o ne podeľte so svojimi známymi a možno tak niekomu pomôžete. Stačí, ak článok budete zdieľať alebo mu dáte like. Určite odporúčam lajknúť moje facebookové skupiny, v ktorých neustále zverejňujem novinky týkajúce sa práce z domu a podnikania na internete. V prvej skupine sa zameriavam všeobecne na zárobok na internete (toto je odkaz), druhá facebooková skupina patrí ponukám práce z domu (odkaz nájdete tu). Kliknite na ,,páči sa mi to" a v upozorneniach nastavte ,,dostávať všetky príspevky". 

 

Author Juraj.

 

Mohlo by vás zaujímať:

Mohlo by vás zaujímať:

Diskusná téma: Podvody na Facebooku

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok