Ako sa pod záštitou charity dá vytvoriť slušný biznis

14.08.2015 13:08

Daruj peniaze a zarobíš. Týmto mottom sa riadi „charitatívna“ spoločnosť Hugs Foundation s.r.o., ktorá vymyslela spôsob, ako „prinútiť“ ľudí, aby pravidelne prispievali na pomoc tým, ktorí to potrebujú. Firma totiž funguje na princípe MLM, čo znamená, že za pravidelné prispievanie a šírenie myšlienky (inými slovami - robenie reklamy) ponúka možnosť zarobiť si nemalé peniaze.

 

V článku sa dočítate niečo o spoločnosti, o tom, aké sú možnosti spolupráce, čo je to Give Back Network, no a spoznáte aj môj názor na financovanie charity prostredníctvom sieťového marketingu (MLM).

 

O spoločnosti Hugs Foundation s.r.o.

Je to medzinárodný nadačný projekt združujúci jednotlivcov, ktorí sú ochotní pomáhať ľuďom v núdzi. Tento projekt vznikol 01. 03. 2015 v Českej republike. Zakladateľom spoločnosti je David Baldrian.

 

Adresa

Picassova 354/3

Praha 10, 104 00, Uhříněves

Česká republika

 

Aké sú možnosti podpory

1. Stanete sa súčasťou nadačného fondu

Zakladateľmi fondu sú Věra Nejtková a Lucia Tillová. Prispieva sa klasicky, ako pri každej inej charite. Z každého príspevku ide do nadačného fondu 90 %, zvyšok - teda 10 % z vami darovanej sumy - sa použije na prevádzkové náklady. Unikátne na tomto fonde je to, že si môžete vybrať, komu chcete pomôcť, a následne môžete priebeh pomoci sledovať (koľko sa vyzbieralo, koľko ešte treba vyzbierať atď.). Viete teda, komu konkrétne vaše darované peniaze putujú.

 

2. Stanete sa súčasťou nadačného klubu

Hugs club predstavuje prepojenie charitatívnej činnosti so sieťovým marketingom - MLM. Tvoria ho členovia, ktorí chcú pravidelne, t.j. každý mesiac, prispievať na pomoc hendikepovaným ľuďom, zvieratám atď., a to sumou 23 eur + DPH, a popritom si zarobiť peniaze, vďaka binárnemu systému odmeňovania. Keďže tento klub funguje na princípe MLM (alebo je to pyramídová hra? - posúďte sami), znamená to, že za šírenie myšlienky a budovanie siete môžete byť každý mesiac odmeňovaní.

 

Suma, ktorú darujete, sa každý mesiac člení nasledovne: 55 % ide na charitu (opäť si môžete vybrať, komu chcete pomôcť, a jeho príbeh ďalej sledovať), 12 % na prevádzku klubu, no a zvyšných 33 % sa rozdelí medzi členov siete.

 

Za registráciu nič neplatíte. Člen sa zaväzuje prispievať pravidelne, každý mesiac, sumou 23 eur + DPH. Keď tak neurobí, jeho členstvo v klube bude zrušené a účet deaktivovaný.

                          

3. Zaregistrujete sa do Hugs club cez podpornú stránku Give back network

V tomto prípade sa stávate VIP členom klubu. Tu však registrácia stojí 1990 Kč na rok + každomesačný príspevok v hodnote 23 eur ako v bode č. 2. Za vyššie spomínanú sumu dostanete podporné online nástroje pre účely lepšej propagácie.

                                            

Čo je to ten Give Back Network?

Je to podporný systém, ktorý slúži k jednoduchému predstaveniu nadácie Hugs Foundation a rýchlemu šíreniu ich myšlienky – pomáhať druhým. Zakladateľmi tohto podporného systému sú MLM marketéri Jiří Podsedník a Adam Vlček.

 

Give Back Network teda nie je nadácia, ako si mnohí myslia. Na internete sa totižto šíria správy, že pomáhajú osobám s postihnutím. Sčasti je to pravda, avšak GBN je predovšetkým projekt, ktorý novoregistrovaným členom v Hugs clube ponúka internetové nástroje pre lepšiu propagáciu. Inak povedané, vďaka týmto online nástrojom budete môcť ľahšie rozbehnúť svoj biznis a registrovať do svojej štruktúry viac ľudí, ktorí by chceli pomáhať iným (alebo skôr zarobiť peniaze? – opäť posúďte sami...)

 

Ako už bolo spomenuté v bode č. 3, za registráciu zaplatíte jednorazový vstupný poplatok 1990 Kč, pričom za túto sumu sa na jeden rok stávate VIP členom (po roku je potrebné znova zaplatiť 1990 Kč), k tomu dostanete spomínané online nástroje, ako je napríklad webová stránka (vcelku pekná stránka, to musím uznať), prístup k vzdelávacím videám a propagačným materiálom.

 

Ak to teda zhrniem, Give Back Network nepomáha osobám s postihnutím, oni v podstate pomáhajú - za nemalú finančnú odmenu - vytvoriť online propagačné nástroje pre ľudí, ktorí chcú pomáhať (niektorí skôr zarobiť na binárnom systéme) hendikepovaným ľuďom, zvieratám atď. Je to teda skôr o budovaní biznisu a získavaní pasívneho zárobku.

 

Kompenzačný plán odmeňovania

Give Back Network funguje na princípe affiliate marketingu (nie MLM). Za každého človeka, ktorý sa zaregistruje pod vás, cez spomínaný podporný systém, a taktiež sa stane VIP členom, dostávate 50 % z jeho vstupného poplatku, teda 995 Kč.

 

Kompenzačný plán Hugs clubu je trošku zložitejší. Povinnosťou každého člena je platiť každý mesiac 23 eur + DPH. Táto suma sa potom delí nasledovne: 55 % ide na charitu, 12 % na prevádzku klubu, no a zvyšných 33% sa rozdelí medzi členov siete. Nás bude zaujímať práve tých 33 %, čo predstavuje 7,60 eur.

 

Kam sa stratí časť peňazí?

Za každého člena, ktorého privediete a ktorý bude každý mesiac poctivo prispievať spomínaných 23 eur, dostávate 2 eurá. Výnimkou sú len členovia, ktorí pod sebou nikoho nemajú. Z tých nič nezarobíte. To znamená, že 33 % z ich každomesačného príspevku, a teda 7,60 eur, nejde do štruktúry. Aspoň takto to chápem. Ak sa nemýlim, kam sa stratia tieto peniaze?

 

Odmeňovací plán Hugs klubu - koľko dostanem za privedenie nového člena.

 

Môj názor na tieto systémy

Myšlienka je fajn. Určite treba pomáhať ľuďom, ktorí to potrebujú. S Hugs Foundation teda problém nemám. Ak putuje na pomoc až 90 %, je to dobré. Iné nadácie fungujú tak, že z vyzbieranej sumy ide na pomoc možno 20-30 % a zvyšok sa minie na reklamu, platy zamestnancov a celkovo na prevádzku. Toto je pre mňa jednoducho parazitizmus, podvod. Ideálna nadácia by bola, keby platy zamestnancov a všetko okolo toho financoval nejaký mecenáš a peniaze od darcov by išli na pomoc, a to v plnej výške 100 %. Nedokážem si predstaviť, že by som si založil charitu a hoci len malé % by som si nechal. Veď to nezakladám pre zisk, ale pre to, aby som zjednotil ľudí, ktorí chcú pomáhať. Toľko môj názor k charitám. Ale späť k téme. Problém vidím v nadačnom klube a v Give Back Network. 

 

Načo je potrebný nadačný klub, keď prispievať sa môže do Hugs foundation?

Ak sa stanete členom klubu, z vašej darovanej sumy ide na charitu 55 %, čo je pravdepodobne stále viac ako pri iných charitách, zvyšok putuje do štruktúry a na prevádzkové náklady. Ak však prispejete priamo do nadačného fondu, je to až 90 %. Ktorú cestu by ste si vybrali, ak by bolo vaším hlavným cieľom pomôcť? Predsa druhú možnosť, nie? Realita je však úplne iná. Stačí sa pozrieť na ich oficiálnu stránku a zistíte, že ľudia sú ochotní prispieť len vtedy, ak majú možnosť na tom zarobiť. Ak by nešlo o MLM, nikto tam nedá ani cent... No možno pár ľudí by sa našlo.                  

 

Členovia klubu tvrdia, že vďaka MLM sa zjednotí oveľa viac prispievateľov, a teda na pomoc sa vyzbiera oveľa väčšie množstvo peňazí, čo je, samozrejme, pravda. To je jedna z mála výhod, ktoré vidím. Na druhej strane, je zarábanie peňazí vážne tou správnou motiváciou, ako presvedčiť ľudí, aby prispievali na charitu?

 

Je prioritou pomáhať, alebo zarobiť?

Žiaľ, podľa vyššie uvedeného to vidím na druhú možnosť. Hoci členovia klubu tvrdia, že ich primárnym cieľom je pomáhať druhým, ja to vidím tak, že im ide hlavne o zisk. Ak by chcel niekto pomáhať, a nie na tom zarobiť, bude prispievať do nadácie jednorázovo, kde ide 90 % priamo potrebným. Ak sa teraz niekto hnevá, že mu krivdím, a tvrdí, že to robí hlavne s úmyslom pomáhať, má možnosť všetkých presvedčiť - tým, že na charitu daruje aj svoje zarobené peniaze :-).

 

Seriózne MLM, alebo finančná hra?

Odmeny sú založené iba na privádzaní ďalších členov do štruktúry. Nie je tu žiadna obchodná činnosť alebo výroba, ktorá by generovala pridanú hodnotu. Skôr registrovaní členovia Hugs clubu zarábajú prostredníctvom prerozdeľovania mesačných príspevkov nižšie postavených členov. To sú tri dôvody, ktoré tak trochu napovedajú, že môže ísť o finančnú hru, kde charita je v skutočnosti len zásterkou.

 

Pár slov na záver

Ja nie som veľkým zástancom prispievania na charitu. Tu je jeden z viacerých dôvodov, prečo je to tak - https://www.topky.sk/Umierajucim-pacientom-pomohli-ludia-200-milionmi. Ak niekomu chcem pomôcť, pomôžem mu osobne. Zájdem priamo do detského domova alebo iného zariadenia a pomôžem nejakým vecným darom či peniazmi.

 

Osobne považujem použitie MLM na financovanie charity za nevhodné. Charita má byť dobrovoľná a nezištná, nie že do nej idem s vidinou budovania vlastného podnikania a vytvárania pasívneho príjmu. Na druhej strane, aby som nebol len negatívny -ak by som si mal vybrať nejaký internetový projekt, bol by to práve tento. Ľudia pchajú peniaze do kadejakých podvodov, pri tomto projekte sa časť peňazí aspoň využije na dobrú vec.

 

P.S.: Týmto článkom nezatracujem ani MLM, ani charitu. Len sa mi tieto dve činnosti k sebe akosi nehodia. 

 

Odporúčam prečítať si aj diskusné fórum, možno tam nájdete ďalšie zaujímavé informácie k téme. Ak už máte s týmto projektom nejaké vlastné skúsenosti, podeľte sa o ne a napíšte do diskusie. Každý názor si cením.

 

Ak sa vám tento článok páči (prípadne celý môj web), zdieľajte ho so svojimi priateľmi, určite to ocenia. Pokojne sa pridajte aj do mojich facebookových skupín a budete neustále informovaný o nových príležitostiach. Prvá skupina je zameraná všeobecne na zárobok na internete (toto je odkaz), v druhej facebookovej skupine zverejňujem ponuky práce z domu (odkaz nájdete tu). Kliknite na ,,páči sa mi to" a v upozorneniach nastavte ,,dostávať všetky príspevky". 

 

Author Juraj.

 

Mohlo by vás zaujímať:

Mohlo by vás zaujímať:

Diskusná téma: Hugs foundation

Dátum: 24.02.2017

Vložil: Petr

Titulok: Je to potřeba

Hugs se mi zamlouvá a sám jsem členem. To že si nějaké peníze nechají je také potřeba na zaplacení kanceláře apod. Za 600 kč. měsíčně je to super a člověk má spousty výhod. Každopádně každého je svobodné rozhodnutí, jestli v klubu zůstane a nebo nezůstane. Sám se obklopím lidma co chtějí od života více a tohle v Hugs najdu.

Dátum: 13.04.2017

Vložil: jajajajajenomja

Titulok: Re:Je to potřeba

kolik vam za tohle zaplatili? vzdyt jsou v insolvenci, jak muze byt charita v insolvenci?proste je to pracka penez

Dátum: 05.11.2015

Vložil: Josef

Titulok: Podvod

Je to cele podvod

Pridať nový príspevok